Sárga zónás Magyarország, ki kerül karanténba?

Frissítette csütörtökön, október 28-án az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista október 31-én, vasárnap 00.00 órától lép hatályba.

Az országos vészhelyzeti bizottság 95-ös számú határozata szerint Románia továbbra is piros zónás, ráadásul az első tíz, legnagyobb fertőzöttségi rátájú országok között van. Piros besorolást kapott továbbá a határozat szerint Hollandia, Oroszország, a Feröer-szigetek és Guernsey.

Zöld besorolást kapott Palesztina, Bermuda, Curaçao, Montserrat, Brit Virgin-szigetek és Turks- és Caicos-szigetek.

Sárga zónába került pirosból a fertőzöttségi ráta csökkenése miatt Malajzia, Kuba, Grenada, Costa Rica és Antigua és Barbuda, míg a ráta növekedése miatt zöld zónából sárgába került Csehország, Dánia, Németország, Svájc, Liechtenstein, Grönland, Jordánia, Botswana, illetve Magyarország is, miután 2,2 ezrelékre emelkedett a fertőzöttségi mutató.

Az országok besorolásának teljes, frissített listája ide kattintva érhető el.

A szabályozás szerint a sárga zónásnak számító Magyarországról Romániába utazóknak karanténba kell vonulniuk vasárnap éjféltől, kivételt képeznek azok,

Azoknak, akik az országból Magyarországra utaznak, nem kell korlátozásra számítaniuk a határon, koronavíus-teszt felmutatása sem szükséges, mivel a magyar hatóságok nem a Románia által használt besorolást veszik alapul – tájékoztat Facebook-bejegyzésében Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.