Sárga zivatar- és narancssárga árvízriasztás van érvényben

Zivatarokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Románia 21 megyéjére és Bukarestre. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként akár a 30-40 litert is négyzetméterenként – tájékoztat az Agerpres.

Az előrejelzések szerint hétfőn 22 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, felhőszakadásra, megerősödő szélre és helyenként jégesőre is számítani lehet a Keleti- és a Déli-Kárpátokban, valamint Dobrudzsában, illetve Munténia és Moldva nagy részén.

A sárga riasztás Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hargita, Ialomiţa, Maros, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Teleorman, és Vrancea megyéket, illetve Bukarestet érinti.

Narancssárga árvízriasztás is érvényben van,

a másodfokú jelzés vasárnap 12 órától hétfő éjjel 24 óráig él. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 14 folyó vízgyűjtő medencéjére adta ki a riasztást. Hargita megyében érintett a Maros, a Nyárád, a Kis- és Nagy-Küküllő, az Olt, a Beszterce és a Tatros folyók.

A kiemelt kép illusztráció.