Saját tesztelőgépet venne a város

A zártkörű tanácsülést a Szent István teremben rendezték, a jelenlévők között láthatóan tartották a távolságot.
Fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Rendkívüli tanácsülést hívott össze március 17-ére, kedden 9 órától Gálfi Árpád polgármester, amelynek három napirendi pontja volt: a költségvetés kiigazítása, bizonyos határidők meghosszabbítása, és a testület tájékoztatása az eddigi intézkedésekről. A járvány miatt fizikailag zártkörű tanácsülést kivételesen nem a helyszínről, hanem élő Facebook-közvetítésben követtük.

„Első feladatunk a költségvetés kiegészítése”

– vezette fel a polgármester, elmagyarázva, hogy célzottan érkezik 10 millió lej a városi kórház számára. Erről a közegészségügyi hivatallal szerződött a városháza, de a szükségállapot megengedi, hogy arra fordítsák, amire a koronavírus-helyzetben nagyobb szüksége van a kórháznak és a lakosságnak.

A város saját költségvetéséből további 100 ezer lejes összeget a kórháznak csoportosítanak át, és a teljes katasztrófavédelmi keretet (110 ezer lej) a betegségek megelőzésére fordíthatják – utóbbbihoz módosítani kellett a megfelelő tétel megnevezését.

A tanácsosok egyöntetűen elfogadták az összes javaslatot.

Derzsi László helyi tanácsos kérdésére, hogy miért csak ilyen későn, egy héttel a megkeresés után hívták össze a tanácsülést, Szilágyi István gazdasági igazgató válaszolt: az elnöki dekrétumot várták, azt remélve tőle, hogy szabadabban megengedi az összegek átcsoportosítását. Hátha lesz sürgősségi kormányrendelet – mondta. 

Benedek Árpád Csaba tanácsos azt javasolta, hogy készítsék elő, mennyi pénzt kellene még felszabadítani, átcsoportosítani a város költségvetéséből, hogyha lesz erre lehetőség, tudjanak azonnal reagálni.

Venczel Attila jegyző viszont arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az államelnöki dekrétumot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, és az önkormányzatoknak nem ad nagyobb mozgásteret, hanem épp ellenkezőleg: megnyirbálja a hatásköröket. A költségekről, a költekezésről központilag, miniszteri rendeletek fognak rendelkezni, és a közegészségügyi igazgatóság szerzi be az eszközöket.

Mire kell a pénz?

Sinka Arnold tanácsos arra volt kíváncsi: ha rohamosan megnő a megbetegedések száma, mennyire vannak felkészülve a hatóságok? Van-e elegendő oxigénmaszk, lélegeztetőgép, teszt? Mit vásárolnak az elkülönített pénzből?

A kórház azt jelezte, hogy elégséges felszerelése van – válaszolta neki Orbán Árpád alpolgármester, aki úgy tudja: hat lélegeztetőgép áll rendelkezésre és további hét altatógépet is át lehet erre a célra irányítani, de szerinte sem ártana többet beszerezni. Tudatában vannak ugyanis annak, hogy nem csak a várost, hanem az egész környéket el kell látnia a városi kórháznak, ezért felkérték a környékbeli polgármestereket, hogy ők is tegyenek meg mindent a betegség terjedése ellen.

Hajdó Csaba tanácsos kezdeményezésére volt egy megbeszélés arról, hogy egy tesztelőgépet is beszerezne a város – tette hozzá a jegyző. Nehezíti a helyzetet, hogy a készülék működtetése engedélyköteles, bizonyos feltételeknek meg kell felelni, és a közegészségügyi hatóság hatáskörébe tartozik, hangzott el a tanácsülésen. Az alpolgármester 80 ezer eurót emlegetett, ennyibe kerülhet a gép, a lélegeztetőgépek pedig 128 ezer lej körüli áron kaphatók.

Várhatnak a pályázatok és nem csak

A tanács ezután arról döntött, hogy április 30-ig meghosszabbítják a városi pályázatok leadási határidejét, amelyeket nem csak postai, hanem elektronikus úton is leadhatnak – ebben az esetben utólag kell bemutatni az eredeti dokumentumokat, de még az elbírálás előtt. Szilágyi István igazgató külön felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázati iratok (a hivatalok által kiadott igazolások stb.) a dekrétum értelmében érvényesek maradnak, ha a szükségállapot ideje alatt járnának le.

A városháza javaslatára nem csak a pályázati, hanem minden határidőt kitolnak, amely a közterületek vagy középületek bérletét, koncesszióját, ingyenes használatát érinti, amelyek a szükségállapot ideje alatt járnának le, vagy az ügyfélfogadás felfüggesztése miatt nem sikerül meghosszabbítani. 

A harmadik napirendi pontnál Gálfi Árpád tájékoztatót tartott a koronavírus miatt eddig meghozott intézkedésekről (lásd alább). Elmondta, hogy a lakosságot nem csak az interneten és médián keresztül, hanem a postaládákba elhelyezett szórólapokkal is tájékoztatják ezekről.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a határtól eddig négy személyt szállítottak a városi karanténépületbe, megfigyelés alatt állnak, mintát vettek tőlük, de még nem érkezett meg a visszajelzés a laboratóriumtól, egyelőre semmilyen tünetük nincs. Gálfi külön kérte, hogy akik külföldről térnek haza, önként vállalják a házi karantént.

A munkába járáson és az élelmiszer-beszerzésen kívül semmilyen más ügyintézés nem fontos – hangsúlyozta Gálfi.

A tájékoztatást követően a tanácsosok is hozzászólhattak, feltehették kérdéseiket.

Lőrincz Edit arra panaszkodott, hogy úgy zárták be az iskolákat, hogy nem kaptak semmilyen útmutatást, se a tanárok, se a szülők, de hogy folyamatban van egy városi szintű hálózat felépítése az iskolaigazgatókkal és a városvezetéssel együttműködésben, hogy szakszerű, digitális oktatást működtessenek Udvarhelyen.

Bíró Edith úgy vélte, talán jobb volna bezárni a játszótereket is, mert tele vannak gyerekekkel és a legsérülékenyebb réteghez tartozó nagyszülőkkel. Gálfi azt válaszolta neki, hogy ez is benne van a következő intézkedéscsomagban.

Amennyiben szükség lesz rá, még hívnak össze rendkívüli tanácsülést, ha nem, akkor a hónap utolsó csütörtökén, március 26-án tartják a rendes havi tanácsülést.

A városháza eddigi intézkedései