S a megfektetett udvarhelyi sürgősségivel mi lesz?

Múlt héten jelentette be Borboly Csaba megyei koronaszóvivő, hogy a csíkszeredai kórház egyik orvosa megbetegedett, de cserébe kettőt szereztek. Mint hamar kiderült, az udvarhelyi kórházból kölcsönözték az orvosokat.

A kórház weblapján azt írja, 6 orvos van alkalmazva a sürgősségin.

Ha ebből kettőt kölcsönadtak Csíknak, akkor maradt 4. Feltételezve, hogy egyszerre két orvos dolgozik, mint ahogy az szokás, akkor ez azt jelenti, hogy az orvosok minden második nap 24 óráznak. Ami azt jelenti, hogy 3,5*24=

84 órát dolgozik egy orvos hetente.

Ez több mint duplája egy normális munkaidőnek. Utánanézünk, mit jelent ez az udvarhelyi kórháznak. Lukács Antal kórházmenedzsert nem sikerült telefonon elérnünk sem tegnap, sem ma, de Lőrinczi Csaba orvosigazgatóval sikerült ma beszélnem.

Az orvosigazgató megerősítette, hogy fentebbi számításunk helyes. Tehát heti 84 órát kell dolgozniuk az itthon maradt orvosoknak. Arra a kérdésre, hogy

fogják-e bírni az orvosok ezt a tempót,

csak röviden válaszolt: nem tudja.

Mi lesz, ha egy sürgősségis orvos lebetegedik?

Előbb-utóbb ez megtörténhet. Ki fogja helyettesíteni? Helyettesíteni nem tudják, válaszolt Lőrinczi, mert a sürgősségi orvost nehéz helyettesíteni, a kompatibilitási táblázat alapján csak intenzíves orvos, illetve sürgősségi szakvizsgával rendelkező orvos pótolhatja. Remélik, hogy nem lesz az orvosaikkal baj, illetve azt is remélik, hogy még az esetleges baj előtt visszakapják Csíkszeredából a másik két orvost.

Tegnap írtunk arról, hogy Csíkszeredába 10, ebből a sürgősségire 6 rezidens orvos fog menni. Udvarhelyre csak 1 jön, az sem a sürgősségire.

Nem tervezik visszakérni az orvosainkat, ha már Csíkban ilyen szépen rendeződött a helyzet?

Ez a kérdéskör őt meghaladja, válaszolta az orvosigazgató, ez a kórház főigazgatójának a hatásköre.

Páciens szemmel nézve kíváncsi vagyok, hogyan működik a procedúra.

Ha én most mondjuk, bekerülök a sürgősségire, akkor ellátnak, vagy küldenek tovább Csíkba egyből?

Ha előbb vagy utóbb Csíkba fognak küldeni, igaz-e, hogy Csíkszereda csak negatív teszttel rendelkező eseteket fogad, és még azokat sem mind? Ha ma bekerülök a sürgősségire, hány órát, hány napot kell a városi kórházban ücsörögnöm a teszteredményemre várva, hogy vihessenek Csíkba?

A felmerült kérdések alapján az orvosigazgató tisztázza a folyamatot: amennyiben a szűrősátoron átjutunk, és azt mondják, hogy bemehetünk a sürgősségre, a sürgősségen két lehetőség van:

1. Ha úgy néz ki, hogy lázas, légúti megbetegedésben szenvedő, köhögő a páciens, azaz vírusfertőzés-gyanús, akkor van erre egy elkülönített rendelő, ahova irányítják.

2. Amennyiben egyéb panaszokkal érkezik, pl. kificamodott a bokája, akkor megy a szokásos útvonalon. Megvizsgálják, majd eldől, hogy a sürgősségen el tudják-e látni, vagy kórházi beutalásra van szükség, és a beutalás mennyire sürgős. Az életveszélyes sürgősségeket itt azonnal meg kell oldani. Ami halasztható, pár órán belül megoldható sürgősség, például egy komplikációmentes vakbélműtét, azt átirányítják Csíkszeredába. Amennyiben felmerül a vírusfertőzés-gyanú, abban az esetben egy elkülönített kórterembe helyezik és tesztelik. A tesztelés eredménye után pedig eldöntik, hogy hogyan legyen tovább.

Arra a kérdésre, hogy kell-e feltétlenül tesztelni Csíkba vivés előtt, Lőrinczi azt válaszolja, hogy ha az eset nem egy azonnali sürgősség, de mindenképpen kórházi kezelést igényel, akkor letesztelik, s ha megvan a tesztnek az eredménye, akkor beszélnek a csíkszeredai kollégákkal, hogy át szeretnék helyezni a beteget. A gond az, hogy eddig egy teszt elég volt, most már kettőt követelnek, s így elég nehéz, mert ezeket a betegeket mind külön-külön, egy-egy kórterembe kell elhelyezni, mert egymással nem érintkezhetnek, hogy nehogy fertőződjenek. Ezért egy két-három ágyas kórtermet egy beteg foglal el.

Ha ma bemennék a sürgősségire, mennyi időbe telne, hogy ezeket a teszteket elvégezzék, hogy át tudjanak küldeni Csíkba?

Ha reggel kilenc óráig, fél tízig megérkezem a sürgősségire, mondja az orvos, akkor délután 4-5 órára eredményük van. Ha később érkezik valaki, akkor a következő reggelig kell, hogy várjon a mintavételre. 

Ez ellentmond annak, amit Bíró Barna Botond megyei alelnök mondott nekem, mikor pár napja véletlenül találkoztunk és arról kérdeztem, hogy miért engedték az orvosokat kölcsönadni Csíknak. Akkor Bíró azt mondta, négy és fél óra alatt megvan a teszteredmény. Valószínűnek tartom, hogy politikusaink nincsenek igazán tisztában azzal, hogy mit jelent ez a Csíkba küldős folyamat, mert sem a városháza, sem a helyi tanácsosok, sem más politikusok nem szólaltak fel az orvosok kölcsönadása ellen. Gondolom azért, mert senki nem tudta, hogy adott esetekben több mint 24 óra, mire megjön a teszteredmény, és addig az itteni orvosoknak kell ellátniuk őket, ráadásul külön kórteremben mindenkit.

És mi van a nagyon sürgős esetekkel?

Tehát, ha én most egy szívinfarktussal vagy egy nyílt töréssel, vagy egy vakbélgyulladással bemegyek, másnap reggelig várok a mintavételre? Nem, mondja Lőrinczi, a szívinfarktussal egyből küldenek Marosvásárhelyre, a kardiológiai sürgősségire. Ha heveny vakbélgyulladásom van, és az esetleg már perforált is, akkor sem fognak másnapig várni, hanem, ha instabil állapotban vagyok, akkor itt megműtenek, ha pedig nem, akkor küldenek Csíkba teszt nélkül is.

A más kórházba vitt, magatehetetlen betegek esetében a kórház tud-e segíteni abban, hogy az ottani orvosokkal, ápolókkal felvegyék a kapcsolatot a hozzátartozók? Olvasóink panaszkodtak, hogy lerázták őket. Ebben ők nem nagyon tudnak segíteni, mondja az orvosigazgató, nekik a szakmai feladatuk az, hogy az illető beteg állapotát a célkórházban lévő kollégával megbeszéljék, átadják az esetet, de hogy ők onnan hogyan kommunikálnak, és velük hogy lehet kapcsolatba kerülni, ebben nem tudnak segíteni.

Visszatérve a sürgősségi helyzetére, Borboly Csaba azt jelentette be a videójában, hogy lebetegedett ott egy orvos, ezért hoznak helyette kettőt.

Miért kell két orvosnak helyettesíteni egyet?

Lőrinczi röviden válaszol: kettőt kértek. A csíkszeredai kórház kérésében két orvos szerepel.

Miért van az, hogy a Covid-os kórháztól elveszik a frontvonalból a személyzetet és odaadják a nem-Covidosnak?

Erre az orvosigazgató szintén nem tud válaszolni, mert nem az ő hatáskörébe tartozik ez a döntés.

Más osztályokról helyeztek-e át orvosokat, ápolókat más kórházba?

Nem. Kórházon belül voltak áthelyezések, de más kórháznak nem adtak személyzetet a két sürgősségi orvos kivételével.

Meddig lesz ez így, mikor kapjuk vissza az orvosainkat?

Konkrét időpontról nincs tudomása, mondja az orvosigazgató. Reménykedik, hogy a 6 rezidens érkezése a megyei kórházba segíteni fogja a mi orvosaink hazatértét.

Megkérdeztük a csíkszeredai kórházat is arról, hogy

ha most a szeredai kórház kapott a sürgősségire 6 rezidens orvost, amint tegnap a prefektus kiközölte, akkor ez jelentheti-e azt, hogy „visszaadják” az Udvarhelyről kölcsönkért két orvost? Vagy mik a tervek ezzel a két orvossal, mikor adják őket vissza, milyen feltételeknek kell teljesülniük?

A kórház írásos válasza erre a kérdésre:

„A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba áthelyezett rezidensek közül ketten kezdték meg a munkát jelen pillanatban, még ketten május elseje után érkeznek, két fiatal orvos pedig szülési, illetve gyermeknevelési szabadságát tölti.

Az áthelyezést kapott rezidensek közül ketten részesülnek sürgősségis szakképzésben, közülük pedig egyelőre csak egyik orvos vállalhat önállóan ügyeletet. A többiek gyermekgyógyásznak, egyikük pedig neonatológusnak készül.

Arra számítunk és bízunk benne, hogy mindannyian segíteni fogják a kórház munkáját, azonban a Székelyudvarhelyről érkezett két sürgősségis szakorvos tapasztalatával ezen a téren értelemszerűen nem kelhetnek még versenyre.

Mivel a csíkszeredai Sürgősségi Betegellátó Egység két orvosa közül egy betegállományban van, jelenleg nagy szükség van a székelyudvarhelyi orvosok segítségére. Főként olyan körülmények között, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a sürgősségi osztályhoz fordulók száma. Több beteg érkezik hozzánk Udvarhely térségéből is, ugyanakkor, mivel korlátozva van a járóbetegrendelők működése, sokan jönnek be olyan panaszokkal is, amiket korábban ott kezeltek.

Ezek az áthelyezések mind a DSU-n (Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) keresztül zajlottak le, ők fogják azt a döntést is meghozni, hogy meddig kell ittmaradniuk, természetesen erre a helyzet függvényében javaslatot fogunk tenni.”

Szóval, a csíkiak nem akarják visszaadni az orvosainkat. Kíváncsiak vagyunk, mivel fognak érvelni, ha majd meggyógyul a covid-os orvosuk, és még mindig nem akarják hazaengedni a mieinket.