Rövidebb lesz a téli vakáció

Hamarabb vissza kell menni az ünnepek után.
fotó: illusztráció | DÁVID Anna Júlia

Az őszi kényszervakációt a téli szünet megkurtításával fogják pótolni az általános és középiskolás tanulók, akik január 3-án visszatérnek az iskolapadokba – jelentette be a Digi 24 televízióban Sorin Cîmpeanu ügyvivő oktatási miniszter. Ez az Országos Diáktanács javaslata volt, pontosított.

A félévi dolgozatokat a visszatérést követő két hétben írnák meg, az első félév így január 14-én zárul.

Az elemi osztályosok és a napközisek január 10-én térnek vissza, mert ők most csak egy hetet hagytak ki, egyébként is őszi vakáción lettek volna.

A tanügyminiszter szerint januárban nagy valószínűséggel fizikai jelenléttel kezdenék a gyerekek az iskolát, becslése szerint addig lejár a járvány negyedik hulláma. A második félév 20 hetes lesz, és az országos felmérőket, vizsgákat a tervek szerint tartanák meg.

„A félévi dolgozatok az utolsó bástyát képezik az értékelésben. Az online megírt félévi dolgozatok alapján tavaly a romániai gyerekek több mint fele éltanuló volt, ez hamis képet mutat, jobb lenne az igazi” – érvelt a jelenléti oktatás mellett.

Sorin Cîmpeanu nem zárja ki, hogy az őszi szünidő végén, november 8-ától a gyerekek online oktatásban térnek vissza a tanuláshoz, viszont amellett foglalt állást, hogy ne legyen több kényszervakáció. Ez azonban majd csak november 5-én, pénteken derül ki, „amikor aláírom a tanév szerkezetének módosításáról szóló rendeletet”, mondta.