Rosszul lett egy idős személy szavazás közben Udvarhelyen

Nem voltak különösebb rendfenntartási gondok 15 óráig Hargita megye területén, közölte a rendőrség, de egy 69 éves udvarhelyi lakos egészségügyi ellátásra szorult az egyik szavazókörzetben.

Összesen 4 esetben jeleztek választási rendellenességet, minden panasz a kampánycsend megszegésére vonatkozott, ami kihágásnak minősül. Az első esetet Gyergyószentmiklósról jelezték, és 10 ezer lej értékben büntettek a hatóságok, mivel bebizonyosodott a gyanú.

További két esetet Székelyudvarhelyről, egyet pedig Szentegyházáról jelentettek, a nyomozás délután fél 6-kor még folyamatban volt, közölte Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő.

Nem éri meg szabálytalankodni

1.500-tól 4.500 lejig terjedő bírsággal sújtható a szavazóhelyiségben történő rendbontás. 4.500 és 10.000 lej közötti bírságra számíthat az a személy, aki nem tartja be a kampánycsendet, vagy befolyásolni próbálja a polgárokat, hogy valamely jelöltre szavazzanak, vagy ne szavazzanak.

A választási jog szabad gyakorlásának akadályozását 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanez a büntetés vár arra a személyre is, aki pénzt, javakat vagy egyéb juttatásokat ad, vagy ajánl fel annak érdekében, hogy a választópolgár egy adott jelöltre szavazzon, vagy ne szavazzon.

6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel és egyes jogok megvonásával sújtható az a személy, aki érvénytelen vagy hamis személyazonossági igazolvánnyal, vagy hamis szavazólappal próbál szavazni. Hasonlóan büntetik azt, aki annak ellenére kísérli meg a szavazást, hogy megvonták tőle ezt a jogot, vagy többször szavaz, illetve több szavazólapot juttat az urnába, mint ahányhoz joga van – emlékeztet a rendőrség.