Roncsautóból új motor?

Néhány újdonsággal jelentette be kedden Costel Alexe környezetvédelmi miniszter az idei roncsautó programot: idén motorkerékpár vásárlását is támogatja az állam, és a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik – írja az Agerpres.

A Roncsautó program klasszikus változata (Rabla Clasic) lehetővé teszi 60 ezer régi jármű kivonását a forgalomból. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is 6500 lej értékű vouchereket adnak.

Ehhez további ezer lej adódik hozzá, amennyiben az igénylő olyan autót vásárol, amelynek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként. Szintén ezer lejes többlettámogatás jár abban az esetben is, ha a pályázó LPG (gáz) meghajtású autót vásárol, amely kevésbé káros a környezetre – magyarázta a tárcavezető.

Ha új motorkerékpárt vásárolnánk,

3500 lej értékű vouchert kap a pályázó, ha lead a roncstelepre egy régi járművet. – Elektromos meghajtású motorkerékpár vásárlására is van lehetőség. Alapból 3000 lejes, azaz több mint 600 eurós támogatásban részesülnek a vásárlók, és, ha leadnak egy használt autót, akár 2000 eurót is elszámolnak nekik az elektromos meghajtású motorkerékpár árából – fogalmazott a miniszter.

Egy évig meg kell tartani

A teljesen elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 10 ezer euróval támogatják, ami európai viszonylatban a legnagyobb összegű támogatásnak számít. A plug-in típusú hibridautók vásárlásához mintegy 4500 euróval járul hozzá az állam, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg az új autó árának 50 százalékát.

Az idei költségvetés alapján 2500 román állampolgár vásárolhat magának 100 százalékban elektromos autót, további 400-an pedig plug-in hibridautót. A program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik – szögezte le Costel Alexe.

A pályázati dátumok egyelőre nem ismertek, de az illetékes intézmény (AFM) költségvetésének elfogadását követően szerre indítják a programokat, ígérte a miniszter.