Romlott a levegő minősége a tűzijátékok miatt

A szilveszter éjszakáján rendezett tűzijátékok jelentősen lerontották a levegő minőségét, írják az Agerpresen a környezetvédelmi minisztérium szerdai közleményére hivatkozva.

Az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat (RNMCA) által mért adatok szerint olyan mértékű határérték-túllépéseket regisztráltak, amelyek esetében a levegőminőség veszélyt jelenthet az emberi egészségre.

A legnagyobb határérték-túllépéseket a fővárosban és Ilfov megyében regisztrálták, de néhány nagyvárosban, így Craiován, Brassóban és Kolozsváron szintén aggodalomra adtak okot.

A tűzijátékok által kibocsátott fő szennyező anyagok a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10), illetve a PM2,5 részecskék, de nagy mértékben keletkeznek ultrafinom részecskék vagy illékony szerves vegyületek is. A tűzijátékok nem csupán a levegő minőségét rontják, hanem zajszennyezés is keletkezik használatukkor, és a szétszóródó részecskék a talajt és a vizeket is szennyezik.

Ionuţ Banciu a környezetvédelmi minisztérium államtitkára szerint itt lenne az ideje, hogy „Románia is belépjen egy új korszakba”, és alternatívát keressen a tűzijátékokra, ő a LED-es konstellációkat, drónparádékat, fényjátékokat és fényvetítéseket vagy a biológiailag lebomló konfettiket említi.

Szilveszterkor Marosvásárhelyen – rendhagyó módon – nem tűzijátékkal, hanem lézershow-val búcsúztatták az óévet.

Hát az udvarhelyi levegő?

A CalitateAer alkalmazás bár nem mutatja, hogy Udvarhelyen milyen a levegő, a legközelebbi állomások – a csíki és a szentgyörgyi – legutóbbi frissítése utáni (csütörtökön reggel 10 órakor) adatok szerint jó a levegő minősége, még szilveszter után is. Bukarestben a 10 mérőállomásból három szerint mérsékelt, egy szerint jó, a maradék szerint pedig elfogadható a levegő, Brassó jó és elfogadható minősítéseket kapott, Craiova rosszat és elfogadhatót, Kolozsvár pedig két rosszat és egy mérsékeltet.