Kedden még erősebben rengett Gorj megye (frissítve)

Gorj megye szeizmikus térségét 5,2-es erősségű földrengés érte hétfőn délután 5 óra körül, ám ennek az országos földfizikai intézet (INCDFP) igazgatója szerint nincsen köze a törökországi földrengéshez, mivel nem ugyanarról a tektonikus lemezről indultak ki. 

Constantin Ionescu az Agerpresnek azt nyilatkozta, nincs ok az aggodalomra, „természetes jelenség volt” a földmozgás, még ha Gorj megye szeizmikus térségében ritkán is észlelnek földrengést, és általában nem éri el a 4-es szintet a Richter-skálán.

A második rengés epicentruma. Térkép: INCDFP (Facebook)

A szakember szerint Gorj megye térségében legfeljebb kisebb utórengésekre kell számítani, Vrancea megye szeizmikus térségében viszont lehetnek nagyobb erősségű földrengések – tette hozzá az igazgató.

Anyagi kárról vagy áldozatokról nem érkeztek bejelentések a hétfői Gorj megyei földrengés után, számolt be a belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főosztálya (DSU).

Frissítés 1 (15 óra 50 perc):

Kedd délután 15 óra 16 perckor egy még erősebb, 5,7-es fokozatú földrengést mértek Gorj megyében, kárról vagy áldozatokról továbbra sincs hír – értesített a katasztrófavédelmi hatóság.

Frissítés 2 (18 óra):

A keddi földrengés Kolozs megyében is érezhető volt, a katasztrófavédelem három telefonhívást kapott ebből a térségből a szeizmikus mozgás nyomán. Nem jeleztek anyagi károkat, de a katasztrófavédelem helyszíni felderítésre küld egy járművet egyes városrészekbe – közölte az ISU.

Gorj megyében körülbelül húszan hívták az 112-es számot a földrengés után. A betelefonálók épületeken keletkezett repedésekről és leváló épületelemekről számoltak be. A megye katasztrófavédelmi felügyelőségén beavatkozási törzs alakult.

Hunyad megyéből 11 hívás érkezett az 112-es számra, a jelenlegi információk szerint sérülés nem történt, csak többen pánikrohamot kaptak.

Drobeta-Turnu Severinen egy szociális lakásokból álló tömbházból 22 személy menekült ki, miután a földrengés nyomán repedések keletkeztek az épület falán – közölték a hatóságok.

A belügyminisztérium operatív törzset állít fel egy esetleges vészhelyzet kezelésére, adta hírül az Agerpres.