Romániát is elérte a koronavírus

Kimutatták a koronavírust egy Gorj megyei férfinél, aki múlt héten közvetlen kapcsolatba került egy Romániában járt olasz állampolgárral – erősítette meg az Agerpres hírügynökségnek Victor Costache egészségügyminiszter. A tárcavezető szerint a beteg állapota jó, nincsnek tünetei.

Raed Arafat államtitkár szerint a férfit a fővárosi Matei Balș Intézetbe szállították, családtagjai otthoni karanténban maradnak tizennégy napot, annak ellenére, hogy náluk nem mutatták ki a koronavírust.

Victor Costache egészségügyi miniszter szerint az olasz férfi február 18-22-e között közös vadászaton vett részt a most megfertőzött férfival. A családtagok esetében pár nap múlva megismétlik a vizsgálatot, addig házi őrizetben maradnak, nem hagyhatják el otthonukat.

Pozitív hozadéknak tartja a miniszter azt, hogy megtalálták a nulladik beteget, illetve azokat, akik közeli kapcsolatba kerültek vele. Azt is szerencsének tartja a tárcavezető, hogy egy kis faluban ütötte fel a fejét a betegég, nem egy zsúfolt városban.

Egyetlen esetet igazoltak még, szó sincs koronavírus-járványról – hangsúlyozta Raed Arafat.