Romániából is látható volt az ukrajnai robbanás

Fotó: digi24.ro

Fokozta támadásait Moszkva az ukrán mezőgazdasági infrastruktúra és a kikötők ellen, júliusban felmondták a Fekete-tengeri gabonaegyezményt, mely lehetővé tette az ukrán gabonaexportot.

Miután múlt héten 25 kilométeres távolságból hallani lehetett Romániában az oroszok bombázásait a Duna ukrajnai felségterületén, ezúttal Tulcea városából látni is lehetett azokat.

Éjszaka Kijevet és az odesszai kikötőt bombázta 23 orosz drón (Shahed márkájú, iráni gyártmányok), melyek nagy részét megsemmisítették az ukránok, de azért az odesszai kikötőben és az ipari övezetben sikerült kárt okozniuk, kigyúlt a villanyvezeték és megrongálódott egy lift, írja a Digi24. Kijevet éjszaka 10 orosz drón közelítette meg, de az ukrán hadsereg hatástalanította őket, a lezuhanó drónok lakónegyedekbe hulló alkatrészei ugyan okoztak anyagi károkat, sérültek, halottak nem voltak, nyilatkozta Vitalij Klicsko polgármester.

Ezután nyugatabbra haladtak a Duna folyása mentén, a román határ közelében található Izmail nevű kikötőváros irányába. Szerda hajnali 1-kor legalább 5 orosz drón lőtte Izmail városát, a dunai gabonakikötőt célozva. A drónokat az ukrán erők vették észre, légiriadót jelentettek, megjegyezve azt, hogy a drónok a Fekete-tenger felől érkeznek.

A romániai közösségi oldalakon a Duna-deltából készült filmeket tettek közzé, amelyeken láthatóak és hallhatóak a robbanások Tulcea városából is (Izmail 15-20 kilométerre van Romániától). Nem hivatalos források pedig az AGERPRES-nek azt nyilatkozták, hogy a dróntámadáskor találat érte a kikötői igazgatóság épületét, az izmaili folyami kikötőállomást, de egy üzemanyagraktárt is.

IOHANNIS: HÁBORÚS BŰNCSELEKMÉNYEKNEK

minősülnek Oroszország támadásai a dunai ukrán polgári infrastruktúra ellen – közölte szerdán az államő a Twitter-oldalán.

Elfogadhatatlan, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan támadja a ukrán dunai polgári infrastruktúrát Románia közelében. Ezek háborús bűnök, és továbbra is hátráltatják Ukrajnát élelmiszertermékeinek eljuttatásában mindazoknak, akiknek világszerte szüksége van rájuk” – fogalmazott bejegyzésében Klaus Iohannis.

A keddi nap során több civil teherhajó is úgy döntött, hogy ukrán felségvizekre hajózik Románia gazdasági övezetéből, hogy Izmailban gabonát rakodjon.

A Forbes szerint ezeket a NATO harcirepülője felügyelte. A Fekete-tengeren található orosz hajók nem támadták ezeket a járműveket, sokkal inkább a célpontjukként szolgáló kikötőt. Noha Oroszország nem hirdetett az ukrán kikötőkre formálisan blokádot, – ami azt jelentené, hogy a blokádot megtörő hajókat háborús ellenfélnek tekintik –, az orosz hajók rádiójeleket adnak le és figyelmeztetéseket az összes ukrán úticéllal rendelkező hajóra, terrorizálva azokat.

Az oroszok „csak” válaszolnak?

Korábban Oroszország közölte, hogy meghiúsította ukrán légi és tengeri drónok támadásait Moszkva, a Krím és a Fekete-tengeren tartózkodó orosz flotta ellen. Alig néhány napon belül az ukránok másodszor találtak el egy felhőkarcolót Moszkva üzleti negyedében. Tavasz óta megszaporodtak az orosz főváros és környéke elleni támadások, májusban még a Kremlbe is behatoltak.

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy fokozni fogja az ukrán katonai infrastruktúra elleni csapásokat válaszul a területét ért, az ukránoknak tulajdonított dróntámadásokra.

Az ISW (Háborút felügyelő intézet) megjegyzi, hogy Oroszország tegnapi kijelentése, mely szerint Ukrajna tengeri drónokkal támadta meg két hadihajójukat a Fekete-tengeren, megalapozza a helyzet eszkalációját. Oroszország fenntartja, hogy a két hadihajó civil teherszállítókat kísért, de nincs erre bizonyíték, jelzi az ISW.

hírösszefoglaló: Biziday, Digi24, Agerpres