Romániában is megjelent a majomhimlő

Azonosították az első majomhimlős esetet Romániában, közölték hétfőn az Agerpresen az egészségügyi minisztérium információira hivatkozva. A tájékoztatás szerint egy 26 éves bukaresti férfi a fertőzött.

A férfi élettársa több olyan európai országban is járt az elmúlt időszakban, amelyekben számos majomhimlős esetet jegyeztek, így kaphatta el a fertőzést. Négy nappal ezelőtt jelentkeztek az első tünetei, vasárnap éjjel utalták be a kórházba, és hétfőn diagnosztizálták nála a majomhimlőt. A férfi a tünetek megjelenésétől számítva 21 napig elkülönítésben lesz. Jelenleg jó az állapota, tüneti kezelést kap.

A minisztérium megjegyzi még, hogy miután az Európai Bizottság lezárja a majomhimlőt okozó vírus elleni vakcina beszerzési eljárását, Románia is megkapja a neki járó mintegy 2500 dózist. Az oltóanyagot egy amerikai gyártó szállítja, és jelenleg kis mennyiségben áll rendelkezésre.

Hogyan ismerheted fel?

Majomhimlő esetén jellemző a kezdeti magas láz, az általánossá váló erős fejfájás, levertség, eluralkodó fáradtság, amelyet hátfájás vagy kiterjedő izomfájdalom kísér, a bőrön keletkező hólyagok, kiütések csak később jelentkeznek, írják a Wikipédián.

A majomhimlő nem terjed könnyen, a vírus a sérült bőrön vagy nyálkahártyán, a légutakon, szemen, orron, szájon, valamint a testnedveken keresztül jut be a szervezetbe, a fertőzött személlyel való közeli és hosszas kontaktus révén.

Kiemelt kép: Profimedia