Romániába látogat szerdán Novák Katalin

Klaus Iohannis államfő meghívására Romániába látogat szerdán Novák Katalin magyar köztársasági elnök. Az államelnöki hivatal közleménye szerint a román államfő a Cotroceni-palotában fogadja szerdán magyar hivatali kollégáját.

Novák Katalin látogatására a Románia kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti, a 21. század Európájáról szóló stratégiai partnerségi nyilatkozat elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kerül sor. Emellett a látogatás alkalmat ad arra, hogy a két államfő a június 10-én, Bukarestben lezajlott B9 csúcstalálkozó alkalmával elkezdett párbeszédet elmélyítse.

A közlemény szerint a találkozón Klaus Iohannis hangsúlyozni fogja a román fél nyitottságát a párbeszéd és a kétoldalú együttműködés megerősítésére Magyarországgal, amely „különösen fontos szomszéd” Románia számára. Mindezeket közös érdekű projektek előmozdítása érdekében, írja az Agerpres az államelnöki hivatal közleménye alapján.

A két elnök az Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját követő jelenlegi regionális, európai és globális helyzettel is foglalkozni fog, és megvitatja a biztonsági, humanitárius, gazdasági, élelmiszerválsággal kapcsolatos és egyéb kérdéseket. Megvitatásra kerül ugyanakkor az Európai Unió bővítésének és a jelenlegi energiaválságra adott összehangolt uniós intézkedéseknek a témája is.

A román és a magyar államelnök négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket fog folytatni, melyek után közös sajtóértekezletet tartanak.

Kiemelt kép: presidency.ro
Agerpres