Romániába látogat az amerikai first lady

A háborús ukrán menekültekkel való szolidaritásának kifejezése a célja Jill Biden, az Amerikai Egyesült Államok first ladyjének romániai látogatása.

Az elnök felesége pénteken érkezik a Mihail Kogâlniceanu légi támaszpontra, ahol az amerikai katonákkal találkozik, szombaton pedig Bukarestben teszi tiszteletét. A Fehér Ház szerint Jill Biden román kormánytagokkal és az ukrán menekültellátást irányítókkal találkozik.

Biden, egy közösségi iskola tanáraként azokkal a pedagógusokkal is egyeztet, akik az ukrán gyerekek román tanügyi rendszerbe való integrálásával foglalkoznak. Jill Bidennek ez a második hivatalos külföldi útjra lesz férje tavalyi beiktatása óta, első alkalommal a tokiói játékok megnyitásán jelent meg. A 71 éves Joe Biden szakmája szerint angoltanár, neveléstudományokból doktorált – írja a biziday.com a CNN-re hivatkozva. Románia a második legtöbb háborús menekültet befogadó állam Lengyelország után.

Románia után Szlovákiába utazik, ahol a helyi amerikai nagykövetség tagjaival, ukrán menekültekkel és őket befogadó szlovák családokkal találkozik.