Románia még mindig zöld zónás, Magyarországon rosszabb a helyzet

Frissítette csütörtökön, december 23-án az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista december 26-án, vasárnap éjféltől lép hatályba.

Románia továbbra is zöld zónás, Magyarország viszont piros zónás a magas fertőzöttségi ráta miatt. Az innen Romániába érkezőknek december 20-tól kezdve a beutazás előtt 24 órával ki kell tölteniük egy elektronikus formanyomtatványt. Ha ezt elmulasztják beutazás előtt, akkor az érkezésüktől számított 24 órán belül még megtehetik, ellenkező esetben büntetést kapnak.

Az űrlap december 20-ától elérhető a plf.gov.ro honlapon, és kizárólag elektronikusan lehet kitölteni, papír alapon és a határátkelőhelyen nem. A kitöltött adatlapot nem kell kinyomtatni, mert a személyazonossági igazolvány vagy útlevél szkennelésekor az űrlapon szereplő adatok megjelennek a határrendészet számítógépes alkalmazásában. Azt, hogy hogyan kell kitölteni a beutazási adatlapot, ide kattintva lehet megtudni, az erről készült román nyelvű videóból.

A Magyarországról Romániába utazók karanténkötelezettségéről itt írtunk korábban.

Az új lista szerint piros zónába került Málta és Aruba a magas fertőzöttségi ráta miatt.

Sárga zónás lett a mutató növekedése miatt Kanada, Bermuda, Puerto Rico, Sint Maarten, Curacao, a Turks- és Caicos-szigetek, valamint pirosból sárgába került Oroszország, Szerbia és Ukrajna a fertőzések csökkenése miatt.

Zöld zónába került a Moldovai Köztársaság, Azerbajdzsán, Belize, Szingapúr, Francia Polinézia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.

A teljes lista ide kattintva elérhető.

digi24