Románia egységét félti Gálfi pártjától

archív felvétel

Egy nappal a március 2-ai tárgyalás előtt megtámadták új pártjának bejegyzését a bukaresti törvényszéken – jelentette be Gálfi Árpád polgármester hétfőn este a hivatalos Facebook-oldalán. „Bizonyára mindenki arra tippel, hogy ezt csakis a magyarellenes jelentgetéseiről elhíresült Dan Tanasă tehette. Csalódniuk kell! Ezt az az MPP-s Koszta Attila tette, aki egykor az RDE Hargita igazgatója volt” – írta Gálfi, azzal magyarázva Koszta (ellen)érdekeltségét, hogy nyíltan szembeszállt vele, amikor „az ország minden régiójából” a Cekendre hordták a szemetet, hogy „annak csurgaléka majd mind a mi folyóinkba csorogjon” (szerk. megj.: Kosztát vélhetően a konfliktus miatt váltotta le a magyarországi anyavállalat vezetősége).

Koszta Attila (jobb szélen) a Szász Jenő rendezte budapesti Székely Bálban.

A polgármester arra is emlékeztetett, hogy Koszta Attila volt az egyike annak a 17 személynek, akik tavaly nyáron beálltak az MPP-be, hogy új többséget alkotva leváltsák helyi elnöki székéből, majd kizárják a pártból. „Ez az a Koszta Attila, aki Szász Jenő egykori polgármesterünk háttérből leadott megrendeléseinek egyik végrehajtója” – állította még róla.

Ügyvéd által megfogalmazott keresetében Koszta azzal vádolja a Székelyudvarhelyért Pártot, hogy Románia területi egységét veszélyezteti, és hogy a „szeparatista” párt bejegyzését utasítsa el a bíróság. Szerinte a helyi párt bejegyzése sérti a párttörvényt és Románia Alkotmányát, mert azok tiltják a területi szeparatizmust, és az olyan pártokat, amelyet az állam szuverenitására, egységére vagy függetlenségére törnek.

Kivonat a cikkben említett dokumentumból, amelyet Koszta nevében Eduard Cucoș bukaresti ügyvéd írt alá.

Indoklásában hivatkozik Románia területi integritásának fontosságára, és közismert tényként kezeli, hogy azokban a régiókban, ahol a lakosság többsége magyar nemzetiségű, „egyes pártok” szándékában áll Erdélyt felosztani és Székelyföld autonómiáját kikiáltani. A Székelyudvarhelyért Pártról pedig azt állítja: közvetett módon a közigazgatási egység közigazgatási alapú (sic!) felosztását célozza meg, a Székelyföld autonómiája által, amelyben a magyar nyelv volna hivatalos (igaz, a román mellett).

A március 2-ai tárgyaláson halasztás történt, április 6-a a következő időpont – tudtuk meg Ember Attilától, az új párt másik alapítójától. A helyhatósági választásokra ez év júniusában kerül sor. Az említett Facebook-bejegyzésben – az egyelőre függetlenként induló – Gálfi azt is kimondta: azért kezdeményezte egy székelyudvarhelyi helyi párt bejegyzését, hogy „a helyi tanácsban is lehessenek támogatói”.