Románból és matekból jóval az országos átlag alatt van Hargita megye

Román nyelv és irodalomból a diákok csupán 38,77 százaléka ért el ötösnél nagyobb jegyet Hargita megyében, matematikából a vizsgázók 38,31 százaléka, anyanyelvből pedig 85,92 százalékuk kapott átmenő osztályzatot – közli a Maszol.ro a Hargita Megyei Tanfelügyelőség adataira hivatkozva.

Eszerint a megyében 2.892 tanuló jelentkezett a próbavizsgára, ebből a román vizsgán 2.742-en vettek részt, azaz 150-en hiányoztak, a matek próbavizsgán valamivel többen, 154-en hiányoztak, így csak 2.739-en voltak jelen. A magyar próbavizsgára 2.482 nyolcadikos diák iratkozott, 138-an hiányoztak, így 2.344-en vettek részt a megmérettetésen. A megyében egyetlen tanulót sem zártak ki a próbákról.

Az osztályzatok megoszlása a következő román nyelv és irodalomból:

Az osztályzatok megoszlása a következő matematikából:

Az osztályzatok megoszlása a következő magyar nyelv és irodalomból:

A megyében az átmenők aránya románból és matematikából sokkal rosszabb, mint országosan.

Az országos képességfelmérő próbavizsgán

részt vett nyolcadikos diákok 73,98 százaléka ért el ötöst vagy annál nagyobb jegyet román nyelv és irodalomból, matematikából 42,37 százalék, anyanyelvből 82,93 százalék kapott legalább 5-öst – közölte pénteken, február 23-án a tanügyminisztérium.

Az osztályzatok megoszlása a következő román nyelv és irodalomból:

Az osztályzatok megoszlása a következő matematikából:

Az osztályzatok megoszlása a következő magyar nyelv és irodalomból:

A javítást 11.593 tanár végezte. A 3.747 vizsgaközpontban több mint 12 ezer pedagógus segített a dolgozatok beszkennelésében és az erre a célra létrehozott platformra való feltöltésében. Ez volt az első alkalom, amikor a próbavizsgát a valódi képességfelmérő vizsgáéval azonos körülmények között szervezték meg, és a dolgozatokat digitálisan javították a rendszerben véletlenszerűen kijelölt értékelők – emlékeztet a minisztérium.

A szabályzat szerint ha a két javító tanár által adott osztályzat közötti különbség meghaladja az egy pontot, a rendszer automatikusan továbbítja a dolgozatot másik két véletlenszerűen kijelölt javító tanárnak. Románból a dolgozatok 11,39 százaléka, matematikából 0,25 százalék, anyanyelvből 8 százalék esetében volt szükség újrajavításra – közölték.

A próbavizsga eredményeit továbbították a tanfelügyelőségeknek, és az iskoláknak lehetőségük lesz megvitatni ezeket a tanulókkal, szülőkkel.