Rókák tizedelik a baromfiállományt Rugonfalván (videóval)

Mit lehet tenni, mit nem?
Fotó: László Zsolt

Rugonfalvi olvasóinktól tudjuk, hogy múlt héten több alkalommal bejárt a róka a településre jelentős kárt hagyva maga után. A közösségi oldalakon megosztott fotók alapján tízesével ölt tyúkokat a vadállat február 12-én, szerdán.

László Zsolt gazdaságában nem ez az első eset, hogy háziállatok tetemeire bukkannak. Néha eltűnt egy réce, egy tyúk, arra gyanakodtak, hogy menyét látogatja őket esténként. Február 6-án azonban “mészárlást” végzett a vadállat, elpusztított több mint tíz tyúkot, ezért elhatározták, hogy kamerával figyelik meg udvarukat, kertjüket.

Tegnap bebizonyosodott az, hogy róka jár vissza hozzájuk, a videófelvételek bizonyítják a vad munkáját.

– Menyétre gyanakodtunk, nem gondoltuk azt, hogy lakott területre bemerészkedik a róka. Mivel Vackor kutyánkat elütötte a héten a kocsi, nem volt, aki ugatásával távol tartsa az állatot a kerttől. A fiam sötétedéskor ment hátra, hogy behajtsa a juhokat, ő vette észre először az esetet. Több állatot a szél mentett meg, miután becsapta a pajtaajtót, elzárva őket a veszélytől – mondja László.

Miután fotókat töltött fel közösségi oldalára, mások is hasonló problémáról számoltak be. Zsidó Károlyéknál is nagy pusztítást végzett a róka, bekerített udvarról, a tyúkólból szedte ki a szárnyasokat. Tavaly, Márton-nap környékén látogatta meg a vad a háztáji gazdaságokat a településen, de idén igen aktív, délután öt óra környékén is többen látták kószálni a kertekben.

Mit tehetünk a rókák ellen? –

tettük fel a kérdést Jakab Attilának, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnökének telefonon. Jakab elmondta, magánemberként szinte semmilyen lehetőségünk nincs, hiszen a méreg vagy csapda használatát a törvény tiltja. Jelenleg a rókák a párzási időszak végén tartanak, ilyenkor nagy a mozgás náluk, ezért láthatunk ennyi rókatetemet az utak mentén.

Rugonfalva, mint Siménfalva község része két vadásztársulat területéhez tartozik, a településen a nemzeti út választja el az előbb említett társulat területét a Szalon Vadásztársulatétól.

– Ilyen esetben, ha kár érte az embert, jelentheti az illetékes hivatalnak, aki kérheti a vadásztársulat segítségét a probléma kezelésében. De csak akkor, ha van szerződés a két fél között, enélkül nem avatkozhatunk be belterületen – fejtette ki érdeklődésünkre az elnök.

Péter Zoltán, Siménfalva község polgármestere szerint nincs ilyen megállapodás a két fél között.

Túl vannak szaporodva a rókák térségünkben?

Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatójától megtudtuk, a rókaállományt a megengedett érték szerint gyérítik, nemrég tartottak kifejezetten olyan vadászatot, ahol csak rókát lőttek. Általánosságban elmondható, hogy nincs túlszaporulat a rókáknál.

Fotó: Zsidó Károly

– Öreg rókáknál megfigyelhető, hogy arra a zsákmányra koncentrálnak, amit könnyebben elejthetnek. Sok energia elvész például egy mezei egér vagy pocok elejtésével számukra, ehhez képest kényelmes a védtelen, sötétben nem menekülő tyúkokat megfogni. Hasonlít a farkaséhoz a természete, aki ösztönösen elpusztítja az összes közelében lévő háziállatot, de csak egyet tud megenni – mondja az igazgató, aki felhívja a figyelmet a rókák hasznosságára is, mert sok rágcsálótól megvédik a gazdák mezőgazdasági területeit.

Mit lehet tenni?

Belterületre puskával bemenni szerződés nélkül nem lehetséges, csak a municípiumi rangú városok kivételek ez alól, hangsúlyozza Mărmureanu. Ha ez megvan, akkor a jóváhagyott szám szerint lehet ritkítani a vadállományt az igazgató szerint. Tizenöt jóváhagyott csapdával rendelkezik a vadásztársulat, amiket használhatnak a vadak elfogásában.

– De ne csak rókáról beszéljünk, mert a vaddisznók nagyobb károkat tudnak csinálni nálunk. Vagy ott vannak a medvék. A parajdi Ro-Alert-es medvét is úgy tudtuk kilőni egy hotel teraszáról, hogy volt érvényes szerződésünk a hivatallal – hívja fel a figyelmet.

A kutya segíthet, de nem megkötve. Sokan tartják a rókákról azt, hogy ravaszok, de ez valójában nem igaz, csak tudják, hogy meddig mehetnek el. Ha egy másfél méteres láncon van tartva a kutya, akkor ő vígan sétál mellette, mondja a vadásztársulat igazgatója.