Rohamosan fogy az ország lakossága

Fotó: Románia angliai nagykövetségének Facebook-oldala

Aggasztó adatokról számol be a Digi24 hírportál, mégpedig, hogy a tavalyi évben csaknem 50 ezer román hagyta el végleg az országot, ami az elmúlt 30 év legnagyobb száma– írják az Országos Statisztikai Intézet adataira hivatkozva.

Összehasonlításképpen: az elmúlt évtizedben hazánk 250.000 román állampolgárt veszített kivándorlás révén, vagyis egy közepes megye lakosságának megfelelő mennyiséget. Ehhez hozzátartoznak azok is, akik ideiglenesen hagyták el az országot, azaz külföldre mentek dolgozni vagy tanulni, de visszatérnének az országba.

A statisztikák azt is mutatják, hogy Románia erőteljes demográfiai hanyatlásban van. A 10 évvel ezelőtti lakossághoz képest több mint egymillióval vagyunk kevesebben az országban, hiszen az elvándorlás mellett a lakosság elöregedése is egy erőteljes probléma. Az akkor 40,6-ról az átlagéletkor 42,4 évre emelkedett.

„Ha nem hoznánk külföldről munkaerőt, már ma is összeomlanánk. Egyre több más nemzetiségű embert látunk azon egyszerű oknál fogva, hogy a munkaerőhiányt már nem lehet fedezni. Csak hogy egy nagyon egyszerű képet adjunk, ‘90 előtt egy generációnak 800.000 gyereke volt, most egy generációnak kicsivel több, mint 180.000 gyereke van. 180 ezerből egy rész nem marad Romániában, és van, aki még a nyolc osztályt sem fejezi be” – magyarázta a Digi24 hírműsorában Gelu Duminică szociológus.

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »