Ekkora összeget kapott a kórház a megyei tanácstól

300.000 lejt hagyott jóvá a székelyudvarhelyi Városi Kórház számára Hargita Megye Tanácsa múlt héten tartott ülésén. Ezt az összeget a koronavírus elleni küzdelemre költheti az intézmény, de csak azután, hogy a városi tanács kiigazítja a költségvetést, és az utolsó lehetséges napon belefoglalja ezt Székelyudvarhely első negyedéves költségvetésébe, ezért március 30-án azonnali tanácsülésen tették ezt meg az udvarhelyi önkormányzati tagok.

A „képviselők egyhangúlag elfogadták az ülés egyetlen napirendi pontját. Az előterjesztésben Gálfi Árpád polgármester hangsúlyozta, hogy múlt héten Székelyudvarhely 1.580.000 lejt kért a Megyei Tanácstól. Az összeg mellé részletes eszközlistát is mellékelt a polgármesteri hivatal, amelyet a kórházzal és az orvosokkal történt egyeztetés alapján állítottak össze. A kért összegből mintegy 19 százaléknyi részt hagyott jóvá a csíkszeredai testület, vagyis 300.000 lejt” – írja a hivatal honlapján közzétett közleményben. Ebből azt is megtudjuk, hogy rögzített és mozgatható lélegeztetőgép, valamint a tesztgéphez néhány kiegészítő vásárlását bonyolítja ebből a kórház.

A megyei tanács részéről Bíró Barna Botondot kérdeztük, hogy miért csak 19 százalékot hagytak jóvá. A megyei tanács alelnöke azt mondta, hogy a városi kórház nem tartozik a megyei önkormányzat fennhatósága alá, ezért korlátozott az, hogy milyen mértékben tudják támogatni. Egyébként a megyei tanács ajánlotta fel a városi kórház számára, hogy a beruházásokra és működésre fordítható keretből át tudnának csoportosítani körülbelül 200 ezer lejt az udvarhelyi kórháznak, aminek az igényléséhez a polgármesteri hivatalnak kellett kérést leadnia. A város közel 1,6 millió lejnyi listát állított össze, ennyit azonban nem tudtak adni. A megyei tanács alárendeltségébe csak a megyei sürgősségi kórház és a gyergyótölgyesi intézet tartozik, mondta.

Hajdó Csaba a székelyudvarhelyi vállalkozók hozzáállását is megköszönte, mert eddig több mint 600.000 lejt adományoztak a székelyudvarhelyi koronavírus-járvány leküzdéséhez szükséges eszközök beszerzésére.