Robbanás volt az Azomureşnél

Egy szemtanú Facebook-on közölt fotója a tűzvészről.

Robbanás történt a szerdára virradó éjszaka, éjjel 1 óra körül a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnál, egy személy megsérült.

Ovidiu Maior, az Azomureş sajtószóvivője a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta: egy gázvezetéken keletkezett repedés okozta a robbanást, ennek következtében tűz ütött ki a vezetéken, majd kigyulladtak az elektromos kábelek szigetelései. A baleset következtében megsérült egy 50 év körüli személy, aki kéztörést szenvedett, őt a rohammentőszolgálat látta el.

A sajtószóvivő azt is közölte, a – nemrég befejeződött általános ellenőrzést követően – a kombinát 3-as számú ammóniatelepén éjszaka üzemelték volna be a felszerelést, amikor a géphez vezető gázcsőben felgyűlt a gáz és egy repedésen át robbanást okozott. A baleset helyszínére a vállalat saját tűzoltóegysége és a katasztrófavédelem egy csapata ment ki, akik megakadályozták a gázszivárgást és rövid idő alatt eloltották a tüzet, mondta még el Maior.
Messziről látszott a robbanás, amit egy térfigyelő kamera is rögzített. Videó forrása: raulbaciut

A baleset történtekor a Katasztrófavédelmi Felügyelőség a RO-Alert rendszeren küldött figyelmeztetést a lakosságnak, amelyben arról biztosítottak mindenkit, hogy nincsenek problémák, az eset nem jelent közvetlen veszélyt rájuk nézve, és ellenőrzés alatt tartják a helyzetet – tájékoztatott az ügyről az Agerpres hírügynökség.

Az országos katasztrófavédelmi főfelügyelőség (DSU) szerda reggeli tájékoztatása értelmében a berendezést, amelynél a lángok felcsaptak, nyomásmentesítették, a környéket – megelőző jelleggel – továbbra is megfigyelés alatt tartják. Továbbá az éjszaka a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatát is kivezényelték a helyszínre, valamint az országos katasztrófavédelem is szakembereket küld Marosvásárhelyre, hogy felmérjék a helyzetet.

A DSU elmondása alapján eddig nem észlelték veszélyes anyag jelenlétét a levegőben. Jelenleg is folynak a vizsgálatok az incidens pontos körülményeiről, és arról, hogy milyen intézkedések szükségesek a berendezés újraindításához.