RMDSZ: Kardokat a hüvelybe és harcra fel!

Vége a kampányvihar előtti csendnek, lett egy kis fuvallat Székelyudvarhely közéletében. A port a városi és széki és helyi RMDSZ kavarta fel szombaton, március 9-én azzal, hogy bejelentették, elkezdődött a jelöltállítás folyamata, és hogyan, kiknek, meddig lehet a székelyudvarhelyi előválasztásra jelentkezni.

A szerző felvételei

Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke is tett egy egészen meglepő bejelentést. Valami olyasmire utalt, amire Borboly Csaba valószínűleg nem emlékszik, de eszébe akarja juttatni a 2020-as ígéretét. Erről itt olvashatsz, de ha tovább haladsz ebben a cikkben, akkor biztosan felfedezel egy-két utalást. 

Antal Lóránt szenátor, helyi elnök pedig elárulta a bűvös dátumot, amikor nem az új áru és az árleszállítás miatt kanyargóznak majd sorok Székelyudvarhely bizonyos épületei előtt. 

Kardokat a hüvelybe, a magyaroknak győznie kell!

A sajtótájékoztatót Bíró Barna Botond kezdte azzal, hogy bejelentette, elindult Udvarhelyszéken a jelöltállítás folyamata. 

– A magyaroknak győznie kell a négy idei választáson. Helyi szinten nem lesz gond, főleg Bukarestben és Brüsszelben nagy a tét, hogy ne legyen veszélyeztetve a magyarok hangjának, akaratának való érvényszerzés, összefogásra van ennek érdekében szükség – fejtette ki.

Mi nem egymással, hanem közösen egy mással kell hogy megharcoljunk, aki a magyarság érdekeit folyamatosan támadja és veszélyezteti. Az elmúlt 34 évben az RMDSZ úgy dolgozott, hogy támadásokat kellett visszaverni. Azt, amit lebontattak, újraépítettük, amit leszedettek, újra kitűztük, és ezt minden nap meg kell vívnunk a jövőben is – fogalmazott Bíró Barna Botond. 

A harcot igen eredeti módon tervezi megvívni a területi elnök, aki maga is beszáll a csatába: „Azt kértem kollégáimtól az RMDSZ-ben, hogy bármennyire is lehetőség, kísértés adódna rá, a helyhatósági választási kampányban a kardokat tartsuk a hüvelyben. Az a célunk, hogy az erdélyi magyarságnak erős képviselete legyen, ott legyünk Brüsszelben, utána Bukarestben, decembertől ismét kormányon. Látjuk azt, hogy mit jelent, amikor a parlamenti munkát kormányzati jelenlét is segíti, településeinken, a térségben” – célzott arra, hogy a kormányra kerülés a cél. 

Székelykeresztúr és Újszékely még vár

Pénteki ülésén a területi elnökség elfogadta 26 helyi szervezetből 24 esetében a helyi jelöltállításra vonatkozó szabályzatot, köztük Székelyudvarhelyét is. Két településen lesz előválasztás, ez Székelyudvarhely és Máréfalva. További három esetben falugyűléseken döntik el, a többi településeken pedig a helyi választmány és a területi elnökség közösen dönt az RMDSZ jelöltek listájáról. Ahol több polgármester vagy tanácsosjelölt jelentkezik, a területi elnökség mérlegeli annak a lehetőségét, hogy akár falugyűlésen, akár előválasztáson szülessen döntés, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A két kimaradt település, ahol nem született döntés a jelöltállításról, az Székelykeresztúr és Újszékely, ott még zajlanak a tárgyalások helyi szinten – árulta el utólag kérdésünkre Bíró Barna Botond. 

Székelyudvarhelyen erősen kell vinni a zászlót!

Napra pontosan három hónap múlva kiderül, hogy ki lesz Székelyudvarhely következő polgármestere. Kevés az idő, még kevesebb a jelölt, aki eddig kidugta a buksiját a virágoskertből, hogy akkor mostantól tulipánként, fenyőként, csillag(virág)ként, vagy bármely más, növénytanhoz kapcsolható politikai szimbólumként megjelenjen a választási palettán, tablón, szavazólapon stb. 

„Azt gondolom, hogy Udvarhelyszék akkor egész, ha Székelyudvarhelyen visszük előre a zászlót, és erősen tudjuk ezt tenni. Egy nagyon világos érdekünk van, az pedig arról szól, hogy a megyei tanácsnak az elnöke udvarhelyszéki legyen, illetve Székelyudvarhelynek a polgármestere RMDSZ-es. Ez a két feltétel szükséges ahhoz, hogy a város projektjei, a város fejlesztése szintet lépjen” – biztosította Antal Lóránt támogatásáról Bíró Barna Botondot a Borboly Csaba elleni, kard nélkül vívott harcában. 

Most jött el az idő, hogy jelentkezz, ha (a tököd tele van azzal, ami van, és szeretnél változtatni) szeretnél polgármesterként, önkormányzati képviselőként a közért tenni, van egy jövőképed a várost illetően, és az emberek problémáival szeretnél foglalkozni, nem pedig a többi politikussal” – jelentette be Antal Lóránt. 

– Megteremtettük a lehetőségét, hogy bárki beiratkozzon vagy polgármesteri vagy önkormányzati képviselő pozícióra. „Fontos, hogy a jelöltek egy víziót jelenítsenek meg, arról beszéljenek, hogyan akarnak partnerek lenni az emberekkel, hogyha az a feltétel összeáll, hogy a megyei tanács élén udvarhelyszéki az elnök és a város élén RMDSZ-es a polgármester, akkor az ügyeink, projektjeink kötelezően szintet tudjanak lépni”. – ismételte meg Antal a célokat: RMDSZ-es polgi kell és udvarhelyszéki megyei tanácselnök.

Az előválasztásra etikai kódexet is létrehoztak, amit a jelölteknek be kell tartaniuk, ezt azért, mert tudomásuk van arról, hogy „lesznek olyan jó szándékú emberek, akik azon fognak majd munkálkodni, hogy bagatellizálják, hiteltelenítsék az előválasztás folyamatát, megtegyenek mindent annak érdekében, hogy a székelyudvarhelyi embereket elbátortalanítsák, azt illetően, hogy az a határozat döntés, amelyet a városi szervezet meghozott, hogy mi a székelyudvarhelyi emberek kezébe adjuk át a döntés jogát és szabadságát, ez valójában nem is ebben a formában történik. Minden ezt célzó akciót pontosan így kezeljenek” – jelentette ki az elnök, valószínűleg Imre Gábor, volt UIET-elnök levelére utalva, mely még a sajtótájékoztató előtt landolt a postaládánkban, és láthatóan nem akar hízelegni sem Antalnak, sem Bírónak. 

Polgi lennél? Tanácsos? 9 napod van eldönteni!

Ezentúl pedig határozott, gyors emberekre van szükség, mert sok idő nincs vacillálni. 

2024. március 18., hétfő 18 óra a határidő, amíg a Kisköved utcai KözTér irodában naponta 10 és 18 óra között le lehet adni a jelentkezési dossziét, hangzott el. 

A határidőtől számított 24 órán belül a Ladányi László Zsolt, Incze Csongor és Szakács Tibor összetételű választási bizottság nyilvánosságra kell hogy hozza a jelöltek névsorát. Ez ellen egy napig lehet óvást benyújtani a polgármesterjelöltek esetében a szövetségi elnökséghez a sze@rmdsz.ro e-mailcímen, a tanácsosjelöltek esetében pedig az udvarhelyszéki RMDSZ elnökségéhez az udvszekirmdsz@yahoo.com e-mail címen, akiknek szintén 24 óra áll rendelkezésükre, hogy elbírálják az óvásokat. 

Az előválasztási kampány március 19. – április 6. között zajlik, a szavazás pedig április 7-én, vasárnap 8 és 20:00 óra között lesz. 

Ki az ideális jelölt?

Kik szavazhatnak? 

Nem csak RMDSZ-esek, hanem bárki, aki a 18. életévét betöltötte és székelyudvarhelyi állandó vagy ideiglenes személyigazolvánnyal rendelkezik. 

Az elnökválasztási bizottság tagjai nem indulhatnak a választásokon, tehát Ladányi, Incze, Szakács szintén kizárva. Viszont az ő felelősségük, hogy minimum 10 nappal az előválasztás dátuma előtt, azaz március 29-ig, meg kell határozni a választási helyszíneket. 

Hasznos linkek politikai kiskertészeknek

  • Az előválasztási szabályzat itt
  • A mellékletek és jelentkezési dokumentumok itt
  • Az Etikai Kódex pedig itt tekinthető meg. 

Mint Kakassy Norbert, helyi ügyvezető kérdésünkre elmondta, a rangsorolás az előválasztás eredményeinek függvényében történik, azaz a legtöbb szavazatot nyert személy lesz a polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek, ő lesz a képviselők listavezetője is, és a szavazatok sorrendje alapján dől el, ki hányadik lesz a bejutási listán. A választók két szavazólapot kapnak majd, az egyiken a polgármesterjelöltek neve lesz látható, az érvényes szavazáshoz egy darab x-et kell elhelyezni valamely jelölt neve mellé. A tanácsosok esetében maximum 6 személy neve mellé lehet majd x-et tenni.