RMDSZ-előválasztás: Ketten vívnak meg a tulipánért?

Már azt is tudjuk, mit terveznek, s fogadják-e majd Udvarhelyen Karácsony Gergelyt. Fotók: GÁL ELŐD

Miután szerdán öt tanácsosjelölt is jelentkezett az RMDSZ előválasztására, egy nappal később, március 14-én a két első polgármesterjelölt – Szakács-Paál István és Ilyés Szabolcs – toppant be a helyi szervezet által működtetett Köztér irodába leadni a dokumentációját az április 7-ei előválasztásra.

Szakács-Paál István,

avagy Szinusz Székelyudvarhelyen született, a Tamási Áron Gimnázium elvégzése után a Babeș–Bolyai Tudományegyetem német tagozatán végzett nemzetközi kapcsolatok szakon, majd vállalati pénzügyek szakon mesterizett. Tíz évet élt Kolozsváron, tőzsdézett, majd 2016-ban költözött haza Székelyudvarhelyre, azóta menedzseli a Hargita Business Centert, amelynek elengedése „nagyon fog fájni” neki egy esetleges közéleti szerep esetén. „Elvált” – mondja még magáról.

Ilyés Szabolcs  

zetelaki, udvarhelyszéki, ahogy mondja. Ugyancsak a Tamásiban tanult, mielőtt elkezdte tanulmányait a Babeș–Bolyai Tudományegyetem európai tanulmányok-nemzetközi kapcsolatok karán. Ennek elvégzése után két francia egyetemen is tanult összehasonlító politológiát, illetve bizniszt. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, illetve a Tusványos főszervezője is volt.

„Kolozsváron átvettem egy céget, amit a Civitas alapított 2001-ben, a Regio Consultot, amelynek Székelyudvarhelyre is egy irodát hoztunk létre” – mondja magáról. Jelenleg is vezeti a céget, amelynél sok tapasztalatot szerzett abban, hogy csapatmunkával hogyan valósíthatnak meg fejlesztéseket Székelyföldön. „Nős vagyok, a feleségem előző házasságából három gyermeket neveltünk fel” – osztja meg a 45 éves jelölt.

Mint a helyszínen a két jelölttől megtudjuk, mindketten vállalják a tanácsosi funkciót is, amennyiben az előválasztás után az RMDSZ nem őket indítja a polgármesteri funkcióra,

„hangsúlyosabb közéleti szerepet” vállalnának. De miért?

Mert Udvarhely lemaradt a versenyben Ilyés Szabolcs szerint. Nem szeretné, ha egy folyamatos „tyúkper” legyen a városban, konstruktív vitákat szeretne, mondjuk arról, hogy hol lesz a terelőút nyomvonala és ne arról, hogy szemetes a város, vagy egy lyuk van a járdán. Ezeket a város meg kell oldja. Ő elsősorban egy százezres közösségről, Udvarhelyszékről beszél, aminek a város a legfontosabb bástyája kell legyen.

Úgy gondolja, ha csodát nem is lehet tenni négy év alatt, már látható eredményeket kell mutatni. A város terelőútja szerinte az egyik nélkülözhetetlen fejlesztés, ezenkívül más közlekedésszervezési dolgokról kell beszélni, amelyek bekapcsolják a körforgásba a környező településeket, és amelyek megoldják a folyamatos forgalmi dugókat.

A város sport- és kulturális életének fejlesztésére is szükség van, ahogy egy uszodára is, amiből már Nagygalambfalván is van.

Nem felejthetjük el azt sem, hogy az Ikos, a Norada bezárásával kiesett 4.000 munkahely. Ezt nem lehet szerinte a városvezetésre fogni, de ettől még sokan munka nélkül maradtak, miközben a környező városokban dübörögnek a beruházások, és Udvarhely is képes kell legyen idevonzani ezeket.

Szakács-Paál István elsősorban önazonos szeretne lenni, nem autonómiát, mivel nincs még gyereke, nem a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket ígér, Udvarhelyszék gazdasági életének jobbítása az elsődleges célja. Mint a HBC vezetője, különösen hisz az inkubátorházakban, az ipari parkokban. Munkahelyéből adódóan belelát a helyi közigazgatásba, szerinte egy uszodát megvalósítani az első mandátum alatt egy egyértelmű elvárás a leendő polgármestertől.

„A magunk háza táján is szét kell nézni. A polgármesteri hivatal esik szét, azt fel kell újítani, és utána joggal kérhetjük a központban házakat birtokló emberektől, hogy újítsák fel a saját házaikat. Kimondottan nagy szívfájdalmam, hogy a központban nagyon sok lerobbant állapotú ház van, ami nem tesz jót a városképnek sem” – mondja. Ezt leszámítva szerinte is kell foglalkozni a sportpályáinkkal, a csarnokkal, mert mindegyik nagyon rossz állapotban van. A diplomáciai kapcsolatok helyreállítását is fontosnak tartja annak érdekében, hogy olyan ígéreteket fogalmazzanak meg, amelyeket meg is tudnak valósítani, nem is négy évre, hanem 8-12 évre tervez.

Amire különösen fog vigyázni, hogy a kampányban ne elmúlt nyolcévezzenek és ne kopogjanak be sehová, ígéri a városlakóknak a jelölt.

Ilyés sem akar akar elmúlt nyolcévezni, ahogy pártpolitizálni sem. Tudja, hogy

nem jó az RMDSZ hírneve Udvarhelyen, 

de szeretné, ha ennek ellenére megadnák nekik az emberek az esélyt. Úgy véli, Székelyudvarhely polgármestere egy nagyon jó menedzser kell, hogy legyen, aki a pártpolitikában is jól tud lavírozni. „Nem a legkönnyebb keresztet vettük fel” – mondja Szakács-Paál arra a kérdésünkre, hogy birkóznak majd meg a párt rossz ázsiójával.

A szervezet most megnyitotta kapuit, olyan emberek tévednek be, akik nem voltak a helyi RMDSZ megszokott arcai, ezért Szakács-Paál felkér mindenkit, aki eddig más szervezetekben volt, hogy iratkozzon be az előválasztásra. Szerinte ebben a nagyfokú nyitásban, ami most jellemzi a szervezetet, lesz lehetőségük leülni a jelölteknek és beszélgetni a terveikről.

Úgy érzi, jó a támogatottsága a szervezeten belül, nem mondaná, hogy szeretik, de tisztelik. Mint elnökségi tag szokott megfogalmazni olyan álláspontokat is, amivel nem értenek egyet, de ez a demokrácia velejárója. Csapatjátékos, mondja, megérti, ha azt mondják neki, hogy nincs igaza.

Ilyés Szabolcsot – ahogy fogalmaz – nem lehet megvádolni azzal, hogy az elmúlt években a szervezeten belül fejtette ki a tevékenységét, noha a közélet közelében volt, sokkal inkább ifjúsági szervezeti vezetőként, és ellenzékiként. „Ennek ellenére úgy látom, hogy az RMDSZ-ben lehet Udvarhelyen egy érdemi változást elérni” – mondja. Nyitott fogadtatásban is volt része, azt gondolja, ez egy korrekt előválasztás lesz, Szakács-Paál Istvánnal is egy korrekt vitát tudnak majd folytatni, vélekedik.

S mi lesz, ha jön Karácsony Gergely vagy Azahriah?

Budapest Székelyudvarhely testvérvárosa, kutya kötelessége fogadni, még akkor is, ha sok mindenben nem értenek egyet – vélekedik Ilyés: „ha székely vendégfogadásról beszélünk, azt vállaljuk is fel”. Azahriah fellépésétől sem zárkózna el, amennyiben az udvarhelyi fiatalok azt szeretnék. „Ha valaki másképpen gondolkozik a világról, azt nem kell elítélni, meg kell győzni” – fogalmaz.

Szinusz úgy gondolja, hogy attól függetlenül, hogy éppen melyik politikai erő van hatalmon, neki a város érdekeit kell képviselnie. „Nyilván ha eljön Karácsony Gergely Székelyudvarhelyre, fogadni kell és valamiféle együttműködést is el kell érni vele, és nem rossz budapesti buszokat, vagy használt karácsonyi díszeket kell kérni tőlük” – mondja. Szerinte ebben a testvérvárosi kapcsolatban sokkal több van, mint amit kihoztunk belőle az elmúlt években.