Ribizlis-vaníliás pannacotta pite

Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Aki evett már pannacottát, az valószínűleg elcsodálkozott a süti nevén, hiszen a pannacotta elnevezés mögött mindig egy pohárdesszerttel találkozunk. Én most egy pite töltelékévé varázsoltam. Az édes tejes-vaníliás tölteléket pedig a nyár legragyogóbb, legcsillogóbb gyümölcsével, a savanykás ribizlivel tehetjük igazán frissé.

Én a ribizliben az íze mellett azt szeretem a legjobban, hogy ha a kis fürtökön hagyjuk, nem is kell más a díszítéshez. Ha nincs pirosribizlink, de van otthon málnánk, áfonyánk, feketeribizlink, helyettesítsük nyugodtan ezekkel a gyümölcsökkel.

A pannacottaréteg receptjét pedig tegyük könnyen elérhető helyre, hiszen önmagában, pohárba töltve is működik. Percek alatt elkészíthető, ha vendégeket várunk, de nincs időnk hosszú órákat tölteni a konyhában.

Hozzávalók:

A pitéhez:

Ribizlizselé:

A pannacottához:

Elkészítés:

A pitéhez a vajat a porcukorral krémesre kavarjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ehhez jön a liszt, a mandulaliszt és a só, végül pedig a tej. A tésztát 30 percre hűtőbe tesszük. Két sütőpapír között kinyújtjuk, majd lehúzzuk róla az alsó sütőpapírt, és piteformába helyezzük. 180 fokon vakon sütjük 20 percet, ami azt jelenti, hogy a tészta felső részén hagyott sütőpapírra sütőbabot (szárazbabot, rizset, lencsét) öntünk.

20 perc múlva levesszük a sütőbabot és a sütőpapírt, a pitét visszahelyezzük a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük. Ha a pite kihűlt, elkészítjük a zselét. Ehhez a ribizlit a citromlével és a cukorral megfőzzük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk, és a még meleg gyümölcspürében elkeverjük. A mandulás alapra öntjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A pannacottához a zselatint vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejjel és a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével felfőzzük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A zselatint felolvasztjuk, és a tejszínes masszához csurgatjuk, majd a ribizlizselére öntjük. Hűtőbe tesszük mindaddig, amíg megdermed. Díszítsük friss gyümölcsökkel, aprított pisztáciával vagy mandulapehellyel.