Repülőre ültették és felszállt a Templom utcai medvebocs

Az utóbbi időben naponta, akár többször is figyelmeztetett a Ro-Alert jelzés, hogy medve jár a Templom utcában, ajánlott elkerülni a környéket.

Egy közel tízkilós, négy hónapos bak medvebocs bóklászott az utcában, róla szóltak a hírek: kétszer a Páva étterem udvarán is megfordult, ahol cukiságával igencsak lenyűgözte az ott dolgozókat.

Mígnem aztán szerdán, július 21-én délután 16 óra körül a 112-es segélyhívón érkezett bejelentés róla. A medvebocsot – amely korábban testvérével és közel 200 kilogrammos anyjával a szejkei színpadon zajló rendezvényt is megcsodálta, a Templom utcában cseresznyézés közben, a fán érték tetten a helyszínre érkező hatóságok.

Repülővel a medve-visszavadító központig

A hívásra kiérkező vadászegyesület altatólövedékkel elaltatta a medvebocsot, majd azonosítóchippel látták el, és a vadászegyesület székhelyére szállították. Az udvaron – természetesen ketrecbe zárva – bárki megtekinthette egészen estig. Reggel ugyanis már érkezett a repülő érte, egyenesen a balánbányai Medve-visszavadító Központból, hogy elszállítsa a medvebocsot az új lakhelyére.

A Medve-visszavadító Központban ugyanis a természetes előhelyükhöz hasonló körülmények között, emberi kontaktus nélkül növekedhetnek a medvék. „Egy drón segítségével etetik őket, úgy kell elképzelni, hogy van egy erdő, be van kerítve, a medvéknek pedig meg kell keresniük az élelmet, melyet mindig máshova helyeznek le a gondozók. Körülbelül két év után aztán megnyitják a medvék előtt a teret, így ki- és bejárhatnak azok, egy idő után pedig nem térnek már vissza a központba.” – magyarázta MărmureanuBíró Leonard, a vadászegyesület vezetője.

Cuki a medvebocs, na de a karma…

– Ez a kis medve megszokta az ember közelségét, ami nem jó. Cuki a medvebocs, ez is nagyon cuki volt. De az a baj, hogy három év múlva 60 kiló lesz, öt év múlva 100 kiló, és amikor száz kilósan megcsap, azt el lehet képzelni…, hiszen már most, négy hónaposan hatalmas karmai vannak – hívta fel a figyelmet a vadászegyesület vezetője.

fotó: Cseresznyés Botond

Az, hogy miért maradt árván a medvebocs, a szakértők számára is kérdéses, hiszen a kis medve teljesen egészséges, így kizárható az, hogy betegsége miatt mondott volna le róla az anyamedve. Lehet, hogy szürkehályogja lett az anyamedvének, gyengülhetett a látása, vagy a hallása is, ilyenkor nem tudják etetni medvebocsaikat, sorolta MărmureanuBíró Leonard a lehetséges okokat. Az anyamedve és a másik bocsa a Szejkéről a lengyelfalvi határba költözött át – mondta el kérdésünkre.

Kiemelt kép: Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület Facebook-oldala