Rendtörténeti kiállítás nyitnak meg

Mindent Isten nagyobb dicsőségére. Jezsuiták Erdélyben című rendtörténeti kiállítás ünnepi megnyitójára hívja az érdeklődőket a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség és a Haáz Rezső Múzeum október 10-én, kedden 18 órától a Kiss Szent Teréz Plébániatemplomba.

Omnia ad maiorem Dei gloriam! Mindent Isten nagyobb dicsőségére!” – a Jézus Társaság öt évszázados jelmondata.

„1521-ben a zord baszk hegyek között álló Loyola várában, egy sebesült fiatal nemes úr, Iñigo Lopez, hosszas lelki őrlődés után Istennek ajánlotta életét. Megtérése nem csupán saját életében hozott fordulópontot, hanem elindította őt azon az úton, amely a jezsuita rend 1540-es megalapításához vezetett. A Jézus Társaság kisebb-nagyobb megszakításokkal a 16. század végétől Erdélyben is jelen volt, gazdagítva a magyar szellemi örökséget” – ír közleményében a múzeum a rend történetéről.

A kiállításmegnyitón jelen lesz és köszöntőt mond Ft. Márton József székelyudvarhelyi főesperes-plébános, Ölvedi Zsolt alpolgármester, Exc. és Ft. Tamás József nyugdíjazott segédpüspök a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség képviseletében, P. Jakabos Barnabás SJ a marosvásárhelyi jezsuita közösség elöljárója a Jézus Társaság Magyarországi Rendtartományának képviseletében.

A tárlatot dr. Hegedűs Enikő művésztörténész fogja megnyitni, az esemény házigazdája dr. Miklós Zoltán a Haáz Rezső Múzeum igazgatója lesz. A kiállítás kurátorai dr. Bernád Rita-Magdolna levéltáros, Hegedűs Enikő művésztörténész és Szász Hunor történész.

Közreműködik Faluvégi Chripkó Krisztina szoprán énekes és Pap Attila orgonaművész.

Az eseményről szóló közlemény szerint a tárlat 2024. március 5-ig lesz látogatható.

Kiemelt kép: párbeszédháza.hu