Rendőrverés: mindkét oldal bosszút kiált

A helyi rendőrség vezetője szerint Pethő Attila a büntetések miatt bosszúskodott, Pethőék azt mondják, rájuk szállt a helyi rendőrség.

Igyekeztünk mindkét felet megkérdezni arról, hogy mi történt azon az ominózus szombat estén, amikor Pethő Attila megverte György Rolandot, a helyi rendőrség munkatársát. A válaszokat abban a sorrendben közöljük, amelyben megkaptuk.

György Roland egyelőre nem kíván nyilatkozni – ezt a főnöke, László Szabolcs tette meg helyette. Megkeresésünkre László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője megerősítette, hogy a bizonyítékok arra utalnak: az elkövető a korábbi ügyei miatt állt bosszút a sértett helyi rendőrön.

„Az elkövetőnek több büntetése is volt, tizennemtudomhány, amiből egyet valóban a sértett munkatárs állított ki” – mondta, hozzátéve, hogy volt egy másik eset, amit nem is a munkatárs írt alá, tilosban parkolásért, de a fellebbezés után mégis őt fenyegette.

„Nem tudjuk, hogy a régi vagy az új eset miatt, az elkövető emlegetett bizonyos dolgokat, amiket ő meg akart bosszulni (…) Telefonon, sms-ben fenyegette, és bosszúálló szándékát fejezte ki még a múlt hét folyamán… és utána megtörtént az eset” – árulta el László Szabolcs.

De vajon hogyan kerülhettek egy helyre? – kérdeztük. „Egy nyitott bárba előbb megérkezett a sértett, utána pedig a tettes. Kicsi a világ, kicsi a lehetőség, nem tudunk huszonöt helyre menni, de még úgyis találkozhatunk” – fogalmazott.

A rendőrfőnök különben beismerte, hogy ő maga nem volt jelen a tett helyszínén, a nyilatkozatait tehát kizárólag a sértett fél és a szemtanúk vallomásaira alapozza.

Éppen ezért szerettünk volna inkább személyesen beszélni az áldozattal, de felvetésünkre az érintett nevében elhatárolódott: „Egyelőre nem kell beszélnie senkivel, sajtóval sem, majd elmondja a véleményét, ha akarja, ha olyan állapotba kerül, hogy ne legyen zavaró számára. Előbb meg kell nyugodnia, de nem vagyok meggyőződve, hogy nyilatkozna”.

Ez valóban így is volt. A sértett felet is elértük telefonon, de ő is László Szabolcshoz küldött, vele tartja a kapcsolatot, és arra kér, hogy őt keressük a továbbiakban mi is. Annyit elárult, hogy még kivizsgálás alatt van, orvoshoz kell mennie, és majd visszahívnak, ha még aktuális lesz.

Felvonultak a bíróság előtt

Habár elfelejtettek szólni nekünk, utólag értesültünk, hogy hétfő délután a sértett munkatársai az édesapjával együtt a nyilvánosság tudtára akarták adni, hogy kiállnak mellette és átérzik a helyzetét, ezért kivonultak a bíróság elé. Érdeklődésünkre László Szabolcs elmondta: az akciónak csak akkor lesz folytatása, ha az ügy nem halad megfelelően, de bíznak benne, hogy a hatóságok megfelelő komolysággal kezelik, és a bizonyítékok alapján fognak döntést hozni.

László Szabolcs nem kívánta kommentálni a hírt, miszerint szabadlábon, 60 napos hatósági felügyelet alatt védekezhet Pethő Attila – elfogadják a bíróság döntését, és figyelemmel követik az eljárást.

Rendőrverés: az érem másik oldala

„Minden éremnek két oldala van, az egyik oldalról egyáltalán nem beszélünk” – nyilatkozta Fóri Endre, Pethő Attila ügyvédje, aki a hétfő esti tárgyalás után azt mondta: hagyjatok békén. Kedden viszont sikerült elérnünk telefonon. Védencének álláspontjáról kérdeztük, és arról, hogy a bírót mivel sikerült meggyőzni a letartóztatás szükségtelenségről.

Az ügyvéd már a beszélgetésünk elején tisztázta, hogy folyamatban levő ügyről nem szívesen beszél, mert „sokféle stratégia van ilyenkor” és attól tart, hogy ha most nyilatkozik, az „senkinek se jó” és nem is volna etikus „még forró ítéletről beszélni, mert mi van, ha holnap megfordul az egész”.

A letartóztatás elvetését egy „relatív jó lépésnek” könyvelte el, de “messze még a vége”, ezért megvárná, amíg végleges döntés születik, és esetleg utána nyilatkozna bővebben az ügyről. Elmondása szerint csütörtökön vagy pénteken várható a tárgyalás a csíkszeredai törvényszéken, ami zárt ajtók mögött történik, akárcsak az udvarhelyi. A vádlott még nem fogadta meg őt második fokon, de elvileg ő lesz jelen vele a fellebbezési tárgyaláson.

Zárt ajtók és nyitott ablakok mögött

A bíróság honlapjáról értesültünk hétfő este arról, hogy a székelyudvarhelyi bíróság épp tárgyalja Pethő Attila előzetes letartóztatásba helyezésének ügyét. A helyszínre siettünk, hátha elkapunk még valakit az érintettekből, hogy szóba tudjunk állni velük, és a vádlott szempontját is meg tudjuk kérdezni.

A Kőkereszt téren a helyi rendőrség autójába épp beszállt két járőr. A központban több luxusautó állomásozott, amelyekben valakik várakoztak, és a szokásosnál több rendőrautó közlekedett a városban. A bíróság előtt két MAI (belügyminisztériumhoz tartozó autók rendszáma szokott lenni) jelzésű autó állt, ebből sejteni lehetett, hogy a tárgyalás még zajlik. Mint kiderült, még el se kezdődött. De zárt tárgyalás, amúgy sem engedhetnek be – nyitotta ki résnyire a kulcsra zárt ajtót a biztonsági őr. Az előtérben id. Pethő József, az érintett édesapja várakozott.

Mivel nem jutottunk be, kénytelenek voltunk a bíróság előtt fel-alá sétálni. Így vettük észre a nyitott ablakon Fóri Endre ügyvédet, majd kicsivel később Pethő Attilát, amint a bíróval beszél. Lefényképeztük a jelenetet, mire a túloldalról morajlást hallottunk, és egy hógolyó landolt a fejünk fölött. Nem szabad fényképezni – kiáltott át valaki az utca túloldaláról.

Kiderült, nem egyedül várjuk a tárgyalás végét, ugyanis Pethő Attila családtagjai és ismerősei – testvére, ifj. Pethő József, Nițu Zsolt, a Mokka dj-je és ügyintézője, Kandó Kálmán, Cinciri Béla és még mások is ott álldogáltak.

Barátok közt

Lassan átjöttek a bíróság felőli részre, és beszélgetni kezdtünk. Felrótták, hogy miért nem foglalkozunk a helyi rendőrség ügyeivel, hogy hogy viselkednek az emberekkel.

A vádlott ismerősei egyetértenek azzal, hogy Pethő Attila nagyot hibázott, nem szabad így elrendezni az ügyeket, de a történethez hozzátartozik, hogy szerintük korábban a helyi rendőrség nem bánt igazságosan vele és barátaival.

Ifj. Pethő József, Attila testvére elmesélte, hogy László Szabolcs rendőrigazgató és Pethő Attila korábban jó barátok voltak, de néhány éve összevesztek, és azóta a helyi rendőrség vezetője állítólag ráállította munkatársait Pethő köreire.

“Most is megbüntették Laczkó Petit 500 lejre, mert a tilosban parkolt. Az a Mercedes az átjáró mellett és az a Skoda az utcasarkon is tilosban parkol, őket miért nem bírságolják meg? ”– kérdezték a jelenlevők.

Azért, mert nem igazságosan adják a büntetést. Figyelmeztetést is adhatott volna a rendőr, a hótól nem látszik a fogyatékos jelzés, de nem tette, megbüntette 500 lejre – mondta egyikük.

Nițu Zsolt szemtanúja volt a Madarasi-Hargitán történteknek

Kérdésünkre elmesélte, hogy a 21 gr Menedékház bárjában tartózkodtak, amikor kiment cigarettázni. Ekkor Pethő Attila és György Roland már beszélgettek a lépcsőn, de még normális volt a hangulat. Mivel nem tudta, hogy van az ügynek előzménye, nem is gondolt semmi rosszra. Elfordult, hogy kérjen egy tüzet, mire visszafordult, Attila és Roland már verekedtek. Két perc volt az egész, persze azonnal megpróbáltuk leszedni róla – mesélte Nițu, hozzátéve, hogy nem ért egyet a módszerrel, amivel eljárt Pethő, de azzal sem, ahogyan a helyi rendőrök viselkednek. Az üldözést a várakozók egyike sem kommentálta, nem voltak ott.

Kíváncsiak voltunk Pethő Attila indítékára, hogy mitől akadhatott ki ennyire. Felvételek vannak arról, hogy az intézmény székhelyén szemtelenül bántak a helyi rendőrök Pethő Attilával, többek közt a sértett fél szemberöhögte – hozták fel Pethő védelmében barátai.

Kiengedték – jött ki Pethő Attila édesapja az épületből, és rövidesen megjelent a vádlott és ügyvédje is.

Kedden megtudtuk, 60 napos hatósági felügyelet mellett szabadlábon védekezhet, az ügyészség azonban nem fogadta el a bíróság döntését, és fellebbezett. A héten várható döntés az ügyben a Hargita Megyei Törvényszéken.