Rendőrruhában járták a tyúktáncot az ápolónők (videó)

képernyőfelvételek

Kivizsgálást indított a Vaslui megyei rendőrség, miután megjelent a közösségi médiában egy felvétel, amelyen a megyeszékhely kórházának két ápolónője valódi rendőregyenruhában táncolja a tyúktáncot, a jocul găinii-nek nevezett román hagyományos esküvői táncot. A felvételek előbb a TikTokon jelentek meg, majd a Vremea Nouă helyi újság is leközölte azokat. A cikkük szerint a partin a Vaslui-i megyei sürgősségi kórház több alkalmazottja is részt vett.

A lakodalmi táncot, – aminek a lényege, hogy megtáncoltatnak egy beöltöztetett konyhakész tyúkot és ezzel felhívják a figyelmet arra, hogy itt az ideje annak, hogy a szakácsok munkáját a násznagyok és a násznép megjutalmazza –, ezúttal egy 25 éves házassági évforduló alkalmából járták el szombat este. Rejtély, hogy miért rendőrruhában, ahogy az is, hogy honnan és hogyan szereztek az ápolónők valódi egyenruhát.

A rendőrségi egyenruha viselése szigorúan tilos azon személyek számára, akik erre nincsenek felhatalmazva. Amennyiben valaki hatósági személynek adja ki magát, hatósági személyként jár el a hatóságok megkülönböztető szimbólumait viselve – például rendőregyenruhában másokat igazoltat – , akár börtönbüntetést is kaphat és az egyenruhát rendelkezésre bocsátó személyt, ez esetben a rendőrt is felelősségre vonhatják.

A hivatalos román rendőrségi egyenruha így néz ki. 

Â