Rendőri vizsgálat indult a szexuális visszaéléssel vádolt tanár ellen

A Hargita megyei rendőrség kedden, november 28-án bejelentette, hogy a sajtóban megjelentek nyomán hivatalból vizsgálatot indított annak a pedagógusnak és volt RMDSZ-es városi tanácsosnak, Orbán Zsoltnak az ügyében, akit azzal vádolnak az egykori tanítványai, hogy a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium történelemtanáraként szexuálisan visszaélt több diákjával. Az intézmény közleménye szerint az ügyészség irányítása alatt zajló nyomozás célja „a teljes tényállás” feltárása.

A férfi augusztustól már nem tanára a Márton Áron Gimnáziumnak, munkaszerződését felfüggesztették, és november elején lemondott az RMDSZ-es városi tanácsosi mandátumáról is.

A szexuális visszaélésekről a pedagógus több volt tanítványa számolt be névtelenül az Átlátszó Erdély oknyomozó portálnak. A pedagógus a napokban levelet tett közzé a Maszolon, amelyben visszautasította a vádakat. A csíkszeredai tanár volt diákjai egy, a Transtelexnek intézett nyílt levélben határolódtak el egykori tanárjuktól.

Az Átlátszó kétrészes cikke, amelyet Kulcsár Árpád újságíró jegyez, Szabó Tünde, a portál munkatársa szerkesztett és dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő lektorált, a következőkre vetít fényt:

A cikk első része itt, a második része pedig itt olvasható.

A tényfeltáró riportban a túlélők álnévvel vallanak az őket ért atrocitásokról, szót kap Orbán Zsolt, illetve a volt iskolaigazgató, az iskolapszichológus, egy neves városi pszichiáter, volt kollégák és a tanfelügyelő is.

A Márton Áron Gimnázium aligazgatója, György Géza kedden a sajtónak elmondta, hogy 2018-as kinevezésétől mostanig nem volt tudomása a sajtóban megjelent esetekről, és a gimnázium vezetőségének sem jelentette senki a feltételezett szexuális visszaéléseket. Az aligazgató közlése szerint hétfőn, november 27-én belső vizsgálat indult az ügyben.

A történelemtanár 15 évig tevékenykedett városi tanácsosként az RMDSZ színeiben. Korodi Attila polgármester ezzel kapcsolatban a sajtónak elmondta, a pedagógus azzal indokolta döntését: nem szeretné, hogy a magánéleti ügyei befolyásolják az önkormányzat tevékenységét. Az erdélyi magyar sajtó szerint a szexuális visszaélésekkel megvádolt tanár jelenleg a Székelyföld Labdarúgó Akadémia tanulmányi igazgatója.