Rendőr lennél vagy csendőr?

Május 5-éig fogadják a jelentkezéseket a Román Rendőrség és a Román Csendőrség kiképző iskoláiba, mindkét hatóság közölte a felvételi ütemét és feltételeit.

Ha rendőri pályára vágysz,

a két tiszti iskola, a câmpinai Vasile Lascăr vagy a kolozsvári Septimiu Mureşan közül választhatsz. Összesen 1.640 hely van, ebből 22-t tartanak fenn a nemzeti-etnikai kisebbségek számára. A pályázók csak az egyik, a belügyminisztérium által működtetett iskolába iratkozhatnak be.

A jelentkezési lapot (2. sz. melléklet) olvashatóan, nagybetűkkel kell kitölteni, aláírni és beszkennelve elküldeni a resurseumane@hr.politiaromana.ro e-mailcímre. A regisztráció során egyedi azonosító kódot kapsz, az e-mailcímedre pedig a regisztrációtól számított egy munkanapon belül elküldik a felvételivel kapcsolatos információkat. Addig is ezen az oldalon találod többek között a tantervet, a szükséges iratok listáját.

Ha csendőrnek készülsz,

a Vâlcea megyei Drăgășani és a Szucsáva megyei Fălticeni közül választhatsz. Erre a felvételire a Román Csendőrség mindkét katonai iskolában 350 férőhelyet hirdet, amelyből 3 hely a roma nemzetiségűeknek, 3 hely pedig más kisebbséghez tartozóknak van fenntartva.

A felvételi vizsga egy rácstesztből áll, a következőket tartalmazza: román nyelvismeret (a teszt 40%-a), idegen nyelvismeret – angol vagy francia, tetszés szerint (a teszt 15%-a), jogi ismeretek a belügyminisztériumról, az állam politikai intézményeiről (a teszt 20%-a), állampolgári ismeretek, az elemző és szintetizáló képesség felmérésére, valamint a logikus érvelés elsajátítására szolgáló gyakorlatok (a teszt 15%-a). Ezen kívül lesz egy sportteszt, továbbjutás esetén pedig a pszichológiai vizsgálat és az egészségügyi lap kitöltése következik.

A vizsgán való részvétel felső korhatára 27 év, és kötelező feltétel az érettségi diploma. A kiképzési idő 1 év, és ebben az időszakban a hallgató a gyakorlatot is abban az egységben végzi, ahol felvételt nyert. A katonai iskola tanulója ebben a teljes időszakban térítésmentesen részesül szállásban, étkezésben és felszerelésben.

Bővebb információ a Hargita Megyei Csendőrségnél a 0266.372.317 (belső 24.407, 24.535) telefonszámon, valamint a hatóság honlapján, a Fălticeni-i és a Drăgășani-i iskola oldalán elérhető.