Rendhagyó lesz a rendes havi tanácsülés

Virtuálisan ülnek össze a tanácsosok. Ez lesz a napirend.
archív felvétel

Megtartják a székelyudvarhelyi önkormányzat rendes havi ülését, de – a járványügyi helyzetre való tekintettel – a helyi tanácsosok és a hivatal képviselői videókonferencián keresztül fognak tárgyalni és szavazni március 26-án 9 órától – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza sajtószóvivőjétől, aki a 31 pontos napirendet is rendelkezésünkre bocsátotta.

Az első napirendi pont Szarvas Zsuzsanna helyi tanácsos mandátumának megszüntetéséről szól, miután a februári tanácsülésen – zaklatásra hivatkozva – bejelentette felmondását.

A továbbiakban a polgármesteri hivatal kiigazításokat kér a város költségvetésén és a helyi rendőrség szerkezeti felépítésén.

Akárcsak a februári tanácsülésen, most is napirenden bizonyos ingatlanok adómentesítése, amelyek magán- vagy alapítványi kézben vannak. Ugyanezt javasolják a műemlék jellegű, valamint múzeumi, emlékházi rendeltetést betöltő épületekre is kiterjeszteni. A hibrid gépjárművekkel rendelkező jogi- és fizikai személyek 95%-os adókedvezményét is újra a tanács elé terjesztették.

A testület jóváhagyását kérik továbbá a város köztulajdonát képező faanyag kiindulási árához, a szociális szolgáltatások finanszírozásához, valamint ahhoz, hogy szabad hozzáférést kaphasson a gázszolgáltató azokhoz a közterületekhez, ahol vezetékcsere esedékes.

Amennyiben a tanács megszavazza, a földtörvény értelmében egyes, állami tulajdont képező területeket (kérésre) magánszemélyek tulajdonává minősítenek, más magánterületeket pedig köztulajdonná, utóbbiakat azért, hogy több utcát is bővíteni, fejleszteni tudjanak a jövőben.

Végül, kifizetnék a város tagsági díját két társulásban, jóváhagynák az egyik városrész városrendezési tervét, és új ülésvezetőt választhatnak maguk közül a tanácsosok.

A körülmények miatt ezúttal elmarad az élő közvetítés, utólag fogunk beszámolni a tanácsülés történéseiről.