Mégsem lesz magyar ombudsman egyelőre Romániában

Renate Weber ombudsman menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ kezdeményezte júniusban, arra hivatkozva, hogy a nép ügyvédje túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.

Időközben az is kiderült, hogy Dr. Fábián Gyula válthatja Webert, de a PSD nem várta meg ölbe tett kézzel a kinevezést, óvást nyújtott be, miszerint alkotmányellenes a román parlament 2021/36-os határozata, amely megszünteti Renate Weber tisztségét. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke visszaélésnek, ámokfutásnak, öngyilkos manővernek nevezte a Weber tisztségének megszüntetésére, és az új ombudsman megválasztására kiírt törvényt.

Mit szólt ehhez az alkotmánybíróság?

Keddi döntésük értelmében alkotmányellenesnek tartják az ombudsman eltávolítását, aki a döntésnek a Hivatalos Közlönyben való közzététele után ismét elfoglalhatja pozícióját – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a testület. Egyhangúlag helyt adtak a PSD szenátusi és képviselőházi frakciója által benyújtott óvásnak.

Az alkotmánybíróság álláspontja szerint a tisztségből való eltávolításra vonatkozó törvényben pontosan meg kell határozni azokat az eseteket, amikor ez a szankció alkalmazható, le kell szögezni a tisztségből való eltávolítás pontos folyamatát a javaslattevéstől a döntésig, és biztosítani kell a fellebbezéshez való jogot is egy pártatlan bíróság előtt, mivel az alkotmány 21. cikkelye mindenki számára biztosítja az igazságszolgáltatáshoz való jogot.

A Renate Weber ombudsmani tisztségből való eltávolítására vonatkozó parlamenti döntés sérti az alkotmány első cikkelyének 3-as és 5-ös bekezdését, amelyek a jogállamiság elvét, valamint a törvényesség és az alaptörvény elsőbbségének elvét rögzítik. Ugyanakkor sérti a Nép Ügyvédje intézmény megszervezését és működését szabályozó 1997/35-ös törvényt is – közölték.

Klaus Iohannis államelnök egyelőre annyit reagált a döntésre, hogy nem nyilatkozik, mielőtt nem látta az alkotmánybírósági döntés indoklását.

Â