Rekordra készül a hivatal, csak nincs hozzá emberük

Fotók: Ambrus Bernadett

A hagyományostól eltérő módon, de csak bemutatta éves költségvetését a polgármesteri hivatal. Amíg a korábbi években az volt a bevált gyakorlat, hogy a megvitatása és elfogadása előtt bemutatják a sajtónak a tervezetet, ezzel a szokással 2022-ben szakítottak. Biztos lehetett a dolgában a tanácstöbbséggel rendelkező városvezetés, ugyanis a csütörtökön 9-től kezdődő – végül elmaradt – tanácsüléstől alig egy órára, 10-re hívtak össze sajtótájékoztatót, hogy ismertessék pénzügyi elképzeléseiket az új évre.

A bemutatón egyébként végig az volt az érzésünk mintha a 2021-es költségvetést látnánk magunk előtt, csak más évszámmal, meg egy kicsit felfújva. Persze, idén is a beruházásokon a hangsúly, de a sarokszámok nem attól lettek nagyobbak, mert egyre többet akarna és/vagy tudna a hivatal teljesíteni, hanem mert évek óta gyűlnek a meg nem valósított projektek és a felgyűlt pénzek.

Így jutottunk el oda, hogy

a tavalyi kétszeresére nőtt, 25 milliós többletet görget maga előtt a város, ezen kívül 137 milliós bevétellel számol. A kettő összegéből, vagyis 162 millióból fedeznék a költségeket, ami egyharmadával, 50 millióval haladja meg a 2021-es keretösszeget, és a beruházások idén már a költségvetés szinte felét tennék ki, 75 millió lejt. 

„Látták, hogy a gázvállalatnál voltak problémák, de ha építőteleppé is válik Udvarhely, az csak jót jelent” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Gálfi Árpád polgármester. A sajtótájékoztató főszereplője, Albert Sándor városmenedzser ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem is a rekordköltségvetés, hanem a rekordmegvalósítás a cél.

Jó, de honnan annyi pénz?

Hát a kormánytól, az uniótól szeretnék lehívni, a teljes bevétel szintjén a tavalyi egynegyed helyett már a felét tennék ki a költségvetési támogatások (66 millió lej), aminek nagy része uniós, de jövedelemadóból is többel számolnak (34 helyett 41 millióval). Az abszolút értékben szinte változatlan – csak az inflációval nőtt – helyi adók súlya viszont emiatt csökkent: ingatlanadók 14-ról 11 százalékra, javak és szolgáltatások adója 17-ről 5-re.

Kiadási oldalon még kiemelték a Hatósági kiadásokat (35 millió) és az Útkarbantartást (31 millió), mindkettőnél a nagyobb beruházások húzzák fel az oszlopot a grafikonon – az elsőnél a Székelytámadt vár, a másodiknál a nagy mobilitási projekt. A Városgazdálkodás fejezetnél is jelentős beruházási tétel, 14 millió lej szerepel, ide tartoznak ugyanis a csillagvizsgáló, a szombatfalvi idősfoglalkoztató és a tömbházszigetelések.

2022-ben az Oktatás és a Kultúra-sport-szabadidő-egyházak fejezetek kapnak még jelentősebb részt, 22 és 28 milliót, de itt is megjegyezték, hogy előbbinél az iskolai beruházások (Bethlen, Bányai) és a megháromszorozódott tanulói ösztöndíjak, utóbbinál a zöldövezetek karbantartása is nyom a latban.

A szociális-kulturális vonalon nem is a nyereség

volt a fő szempont, hanem az, hogy ismét testi-lelki szempontból egészséges közösségünk legyen, hangsúlyozta Pálfi Kinga alpolgármester. Ilyen „elengedhetetlen” ügy a közösség számára például a szociális igazgatóság működtetése, amibe a kiszerződött szolgáltatások (pl. Caritas), a gyámügyi, gyermekvédelmi költségek, a bölcsőde fenntartása is beletartoznak. Utóbbinál még nincs végleges döntés, hogy átveszi-e a tanügyminisztérium, ezért egyelőre teljes évi keretösszeggel számoltak.

Albert Sándor városmenedzser és Pálfi Kinga alpolgármester.

A lehívható pályázatokra a tavalyihoz hasonló keretösszegeket javasolják, de azért vannak eltérések: egészséges életmódra 25 ezret (ötezerrel kevesebb, mint egy éve), ifjúságra 175 ezer (huszonötezerrel több), környezetvédelemre 30 ezer, hátrányos helyzetűekre 100 ezer, kultúrára 200 ezer (húszezerrel több), egyházakra 180 ezer, a sport 1,15 millió. Utóbbinál külön megjegyezték, hogy csak első látásra kisebb 200 ezerrel a tavalyinál, mert közben a Szejke SK támogatása kiesett ebből a támogatási programból, vagyis több pénzt tudnak kiosztani a többi sportegyesület között.

A kulturális visszaesést jelentő 2021-es év után minden kultúrintézmény büdzséjét megemelték, s nem csak az energiaárak miatt. Nagyobb összeget pluszba a színház kap, miután megpályáztak egy alapot, amiből 900 ezer lejt jóváhagytak, a Táncműhely 500 ezer lejes többlete azzal magyarázható, hogy a városi mozi épületét is fenn kell tartania, a Művelődési Házhoz pedig a városi rendezvények jelentős része átkerül, így 2,2 millióról 4,5-re duplázódik.

Számoltak az említett energiaárakkal is: több épület rezsijét fedeznie kell az önkormányzatnak, részben az oktatási-kulturális intézmények energiaszámláit is, és jelentős távhőszubvencióval kell számolni – ezekre még próbálnak pénzforrásokat találni, hogy ne menjen a városlakók által jobban érezhető beruházások rovására, ígérték. Az energiaárak és a minimálbér párhuzamos emelkedésének betudható tehát – a tavalyi adóemelés okán sokat emlegetett – működési és anyagi költségek szintjén is a növekedés: a személyzeti költségek 26-ról 28 millióra, a dologi költségek pedig 28-ról 33-ra ugranak.

A beruházásokról bővebben

Albert Sándor városmenedzser beszélt. Kiadási oldalon tehát a tervezett költségvetés majdnem felét teszik ki a fejlesztések, az uniós és a saját fejlesztések kétharmad-egyharmad arányban oszlanak. Az uniós projektekre mintegy 50 millió lejes kiadással számol a város idén, vagyis a tavalyi becsült összeg kétszeresének felel meg. Akárcsak egy évvel ezelőtt, a városmenedzser ismertette, hogy az uniós projektek éppen milyen fázisokban vannak.

Készülnek a közbeszerzés kiírására a nagy mobilitási projekt, a Tompa iskola és minifocipálya felújításának, a kistermelői inkubátorház megtervezésére. Szóval a Tompát leszámítva gyakorlatilag változatlan a helyzet, a csillagvizsgálónál valószínűleg újra kell kezdeni, mert sikertelennek tűnik a hamarosan lejáró, sokadik kiírás. Hogy miért, arra a határidő után ígértek tájékoztatást.

Újságírói kérdésként felvetődött ezúttal is, hogy a vonalas infrastruktúra megújulhat-e a nagy mobilitási terv előtt, hogy ne kelljen feltörni a friss aszfaltot. A Harvíznek valahogy meglett a környezetvédelmi engedélye 2021 végére, de szerződésük még nincs. A mobilitási projekt nem várhat többet, ha fel kell törni, a minimális elvárás az lesz, hogy ugyanarra a szintre állítsák helyre. Ami az Electricát illeti, a Rákóczin és a Bethlen utcán a helyi rendőrségtől a Lidl-ig tervezési fázisban van a villanykábelek lefektetése.

A kis mobilitási projektre, a Rákóczi utca felújítására készülnek a műszaki tervek, s mivel a tervezést a kivitelezéssel együtt írták ki, ezért nem kell külön közbeszerzést indítani, amint meglesznek.

Nem úgy, mint a várnál, aminek túl vannak a tervezésen, decemberben megkapták az engedélyt, következik a kivitelezési közbeszerzés meghirdetése.

Kivitelezési folyamatban van a szombatfalvi idősfoglalkoztató központ és a Bethlen iskola sporttermének, könyvtárának felszerelése, a tömbházszigetelés az Eminescu utcában átadásra kész, az Építőkben “előrehaladott” állapotban van, a Függetlenségen az ablakcserék megvoltak. A Bányai iskola felújítása érvényes szerződéssel rendelkezik, ott is elkezdődhet a munkálat.

A saját forrásból történő beruházások

mintegy 24 millió lejre tehetők, ez az összeg azért is hasonló a tavalyihoz, mert szinte ugyanaz. Az egyetlen elem, ami nem ismétlődik, az a jégpálya fejlesztése, melyet sikeresen lezártak, és csupán két új kiemelt projekt jelenik meg a listán. Fel is hányták egyes képviselők a szakbizottságban, hogy csak leporolták a tavalyi költségvetést, osztotta meg velünk a városmenedzser, némi magyarázatot is fűzve hozzá.

Az ablakok újratervezése miatt ugyanis egy időre leállt az építkezés az Orbán Balázs tornaterménél, 2022 augusztusára mindenképp szeretnék befejezni, ha sikerül, ha nem, bevonni külső forrást.

Az Ugron Gábor utca felső részével kapcsolatban beismerték, hogy túl optimisták voltak. Teljes újratervezésre volt szükség, ezért is vonták vissza a költségvetésből már az elmúlt év során a keretet.

A Fernengel-kereszteződés átépítése villanyhálózati okok miatt állt, ez nemrég hárult el, előbb arra kell közbeszerzést kiírni, majd a tulajdonképpeni munkálatra. Idén már teljes költségvetést rendelnek hozzá, mert megvalósíthatónak tartják.

Nem ilyen fényes a helyzet a Bethlenfalvi-Fások kereszteződésben, ott még nem hárult el a villanyhálózati akadály, így idénre csak azt tervezték be.

Gálfi Árpád polgármester és Venczel Attila főjegyző.

A városmenedzser fogalmazása szerint “adósok” még az új ifjúsági és szolgálati lakások területrendezésével, közbeszerzésre várják a jelentkezőket, itt is teljes költségvetést irányoztak elő.

Továbbá pénzt különítettek el a villamos- és szennyvízhálózat bővítésére “bizonyos városrészeken”. Kérdésünkre kiderült, hogy a Zöld Liget lakóparkról van szó, amelyre már jóváhagyta nemrég a tanács a projekteket, illetve a Környezetvédelmi Alap (AFM) közvilágítási pályázatára is készülnek.

A maradék 10 millió lejt egyéb beruházásokra költik,

ezeket hat csoportra osztották, akárcsak egy évvel ezelőtt:

Első látásra az elemeket is jóformán átmásolták a tavalyi bemutatóból, de a városmenedzser megosztott néhány fejleményt: a Csíkszereda-Vásárhely nyomvonalon tervezett terelőút tanulmányát ellenőrizték az országos útügyi cégnél, a CNAIR-nél, a konklúzió pedig az volt, hogy jelentős újratervezésre van szükség, ezért 1 millió lejes tételt különítettek el erre, és Hargita megye tanácsától van is ígéret ennek támogatására.

Az ugyancsak hosszú évek óta húzódó uszoda és stadion projektek megvalósíthatósági tanulmányaira 500-500 ezer lejt szánnak.

Az Anghel Saligny programra 22 utcával jelentkeztek, februárban lesz kormányzati döntés arról, hogy mekkora értéket hagynak jóvá, így idénre csak a tervezési fázisok vannak betervezve költségként. Korábbi ígéretéhez híven a hivatal készül az országos helyreállítási programra (PNRR) is, például hőszigetelésre foglaltak be összegeket tanulmányokra.

A városi strandra megvan már a tanulmány, idén azt szeretnék, hogy legalább a műszaki terv legyen meg, és külső forrást keresnek a kivitelezéshez. Az ugyancsak sokat emlegetett bölcsődénél még hátra van a területcsere (Kipi-Kopitól a Cserehátra) és a zonális városrendezési terv (PUZ) elfogadása, amik szükségesek a megígért kormányzati támogatáshoz.

Nagy kérdés azonban, hogy mindebből mennyi sikerülhet,

ugyanis maga a városmenedzser is beismerte: a remélt rekordmegvalósításhoz néhány, nem is jelentéktelen elem hiányzik. Hiába hirdetik folyamatosan, olyan kulcsfontosságú pozíciók vannak üresen a hivatalban, mint a gazdasági, a fejlesztési igazgatói, illetve a beruházási, a közbeszerzési irodavezetői állások. Most azzal próbálják bátorítani azokat, akik teljesítik a feltételeket, hogy jelentkezzenek, mert „nemes a cél”.

A költségvetési tervezetet péntek délután tervezik elfogadni, ha addig megérkezik a megyei pénzügyi hatóságtól a csütörtök délelőtt még hiányzó dokumentum. A teljes bemutató ide kattintva letölthető, az interaktív változat ezúttal elmaradt.