Rekordot döntött a napi esetszám a megyében

Hétfőről keddre 222 új koronavírusos esetet jegyeztek Hargita megyében, ez eddig a járvány kezdete óta jegyzett legmagasabb napi esetszám.

Korábban a negyedik hullámban jelentettek hasonlóan magas értékről, 2021. október 26-án 193 új fertőzött szerepelt a prefektusi hivatal napi statisztikájában. Egyébként az esetszám az elmúlt időszakban ugrott meg: amíg az óévben még 10 alatti értékek voltak, az elmúlt héten már gyakoriak voltak a 100, akár 150 körüli számok is.

Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy jelenleg a megye legérintettebb térsége Csíkszereda és a környező települések, ahol az intenzív osztályok kezdenek megtelni.

A DSP igazgatója ismét a védőoltás felvételére szólította fel a lakosságot, mert kimutatták, hogy a három dózissal beoltott személyek esetében jelentősen csökken a betegség súlyos formáinak a kockázata, tehát nem helyénvaló az az érv, miszerint „nem oltatjuk be magunkat, mert úgyis az oltottak is megfertőződnek”. Ezzel a hozzáállással csak veszélyeztetik az időseket és a krónikus betegeket – fűzte hozzá. Hargita megyében a 30-45 évesek körében a legalacsonyabb az átoltottság, ők a legszkeptikusabbak és szüleik, gyerekeik döntését is negatívan befolyásolják, vélekedett.

A prefektusi hivatal közlése szerint a megye fertőzöttségi mutatója már hétfőn meghaladta a 3 ezreléket, kedden 3,46-ra, szerdán 3,66-ra nőtt. A megyében ekkor 28, szerdára viszont már 30 településen haladta meg a 3-at a fertőzöttségi ráta. Csíkszentkirályon a legmagasabb: 7,87 ezrelék, de Gyergyóalfaluban (7,68), Gyergyócsomafalván (7,65) és Csíkszeredában (7,14) is meghaladja a hetet a mutató.

Székelyudvarhelyen 3,11-et mértek, így várhatóan 30%-os kapacitáson működhetnek majd a vendéglátó egységek az eddigi 50% helyett. Az oktatás formáját elvileg nem befolyásolja, a legújabb szabályozás szerint ez a kórházak leterheltségétől függ.