Régiségnek számít, ha PFA-ként dolgoztál

Munkarégiségnek, indokolt esetben szakmai régiségnek minősül ezentúl az engedélyezett természetes személyként, PFA-ként végzett tevékenység – szavazta meg a képviselőház a törvénytervezetet.

Feltételek is vannak

Az egyéni vállalkozói tevékenység (PFA) időtartama akkor számít bele a nyugellátásra jogosító szolgálati időbe, ha a vállalkozó kifizette a törvényben előírt járulékokat, adókat és illetékeket, valamint ha a tevékenység időtartama alatt a PFA-nak az országos bruttó minimálbér 12-szeresének megfelelő éves nettó jövedelme volt, és a PFA-t egyetlen tevékenységi kóddal (CAEN) jegyezték be a cégbíróságon, vagy a fő tevékenysége az adott szakmához kapcsolódott. Azt az időszakot nem veszik figyelembe, amikor a PFA-nak nem voltak bevételei vagy fel volt függesztve a tevékenysége.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ képviselőházi szakpolitikusa szerint a törvénytervezet egy diszkriminációt old fel, hiszen a PFA-ként dolgozó személyek ugyanazt a szakmai tevékenységet végzik, mint azok a személyek, akik munkaszerződéssel vannak alkalmazva, de az általuk végzett munka eddig nem volt elismerve munkarégiségként.

Agerpres, RMDSZ-tájékoztató