Régi zene, régies hangszereken

A Codex Régizene Együttes koncertjére vár pénteken 18 órától a Székelyföldi Filharmónia a városháza Szent István termébe.

Az együttes idén ünnepli megalalkulásának 25. évfordulóját, így a pénteki műsoruk felidézi az elmúlt évek repertoárját, az első koncerttől napjainkig.

Regisztrálni a 0745031452-es telefonszámra elküldött sms-ben lehet. A helyszínen pedig kötelező az aktuális járványügyi szabályok betartása, a 12 év fölötti személyek QR-kóddal ellátott – oltást vagy a fertőzésen való átesést igazoló – dokumentummal léphetnek be a helyszínre.

A Codex Régizene Együttes – Adorján Csaba (fidula, brácsa), Filip Ignác Csaba (furulyák, fuvolák), Kovács Éva (rebek, hegedű), Kovács László (fidula, hegedű), Lázár Zsombor (fidula, cselló), Szabó Éva (furulyák, fuvolák, ütőhangszerek), Szőgyör Árpád (ének, viola da gamba, ütőhangszerek) – 1996 őszén alakult a brassói Transilvania Egyetem zene tagozatának tanáraiból és diákjaiból. Céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból.

Kiemelt kép: Unsplash