Reformálnák az oktatást

Képernyőfotó: Dimén-Varga László

Cégre fel! – így nevezik azt az esettanulmány versenyt, amelyen a Tamási Áron Gimnázium négy csapata is elindult idén. A Case Solvers Gimi More által szervezett esetoldó versenyeken már vettek részt és nyertek diákok korábban, így a 2019-es Márkaland elnevezésű versenyen, amiről ide kattintva olvashatsz.

A Cégre Fel!-nek célja egyrészt, hogy elmélyítse a középiskolások vállalkozással és vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteit, másrészt, hogy fejlessze a diákok problémamegoldó képességét, a kritikus és strukturált gondolkodást, csapatmunkát, valamint prezentációs készséget esettanulmányokon keresztül.

Az udvarhelyi középiskola csapatait Dimén-Varga László készítette fel, és két párossal is sikerült bejutniuk a november 7-ei döntőbe képviselve ezzel az összes határon túli iskolát. „Ezt már egy kisebb sikernek könyvelhetjük el annak fényében, hogy több mint 70 csapat indult az egész Kárpát-medencéből” – vallja a vezetőtanár.

Az idei versenyben

egy innovatív megoldásokra építő – oktatással kapcsolatos vállalkozás ötletét várták a résztvevőktől az irányuló üzleti modell kidolgozásával. Ennek következtében sok applikáció, online és offline kurzus ötlete született meg, amivel a tanárokat, szülőket és diákokat céloztak meg.

Több csapatnál megjelent a VR technológia beemelése az oktatási folyamatokba, így mindkét döntőbe jutott udvarhelyi csapatnál is. Egyik csapat szerint még a Minecraftot, mint tanításra alkalmas játékot, is be lehetne emelni az oktatásba, míg a másik, a Nachalo nevű csapat: Széles László és Vass Bálint azzal indokolta a VR technológia előnyeit, hogy az javítja a fantáziát, lehetőséget ad olyan helyzetek megjelenítésére, amire egyébként nem lenne mód, több információ átadását teszi lehetővé stb.

Ők ezt hosszútávú célként fogalmazták meg: „szeretnénk a VR oktatás előnyeit megismertetni a romániai oktatási rendszerrel, még távolabbi célként pedig biztosítani az ehhez szükséges eszközöket az intézmények számára. Mi elsősorban egy olyan kurzusrendszert dolgoztunk ki, ami három kötelező és kilenc szabadon választható tantárgyat foglalna magába” – mesél a megoldásukról Széles László. Szerinte ez a rendszer elsősorban kiegészítésként szolgálna, de akár egy magántanuló éves oktatását is lefedhetné, és legnagyobb előnye szerinte az lenne, hogy mivel online és offline térben is működne, több tanár közül lehetne választani, bárhonnan, bármikor elérhető lenne és nagyobb hangsúlyt fektetne az egyéni kompetenciák fejlesztésére.

A döntő, 

a Zoom nevű programon keresztül, az online térben zajlott, a csapatok a zsűri előtt is bemutatták a prezentációjukat. A zsűri persze kérdezett: egy ilyen módosult helyzetben mi is kellene legyen a tanár szerepe, ki lenne az oktatást elősegítő termékük vevője: a diák, a tanár, a szülő, tanfelügyelőség vagy a minisztérium, őket milyen csatornákon lehet elérni, milyen marketing stratégiával dolgoznának, milyen kockázatok léphetnek fel? 

„Egészen másképpen kellett készülni a prezentációra. Egyik csapat egy gépről együtt mutatott be. A másik csapat tagjai otthonról külön-külön adták át egymásnak a szót, nehezebb ilyenkor a másik tekintetéből kiolvasni, hogy ki fog, ki tud válaszolni a zsűri által feltett kérdésre” – mondta el Dimén-Varga László, akinek az is nehezítette a dolgát, hogy több, egymással versenyző csapatot készített fel.

A Gimi csapatai végül lemaradtak a dobogóról, viszont a tizenegyedikes Széles László és Vass Bálint alkotta duót a zsűri a legjobban prezentáló különdíjban részesítette, egy-egy tízezer forintos Media Markt utalványt nyertek. „Szerettünk volna a bemutatóban is egy innovatív megoldást alkalmazni, ezért nem csak prezentáltuk a bemutatónkat, hanem kivetítettük egy képernyőre és arra irányítottuk a kamerát, így mi is képben voltunk, ezzel személyesebb hangvételt adva az egésznek. Ennek megvalósításában akadtak nehézségek, de végül azt hiszem, megérte” – mondja László.

Felkészítőtanáruk szerint a másik döntős csapat szintén tizenegyedikes tagjainak, Dezső Lászlónak és Zoltáni Szabolcsnak az ötletei is megállnák a helyüket a valós piaci versenyben. „Szerencsére nem csak három hely van a vállalkozások számára” – emeli ki a tanár, aki az idén döntőről lemaradó Both Dániel, Bereczi Dalma, Csomor Nóra, Hadnagy Magor és Lukács Adél munkáját is köszöni, és hiszi, hogy ez megtérül majd egy-egy következő versenyben, vagy később a munkahelyeiken.