Recept családorvosi látogatás nélkül?

Fotó: GÁL ELŐD

Újabb és újabb értesítések, utasítások nap mint nap. A rendelést minden nap azzal kezdjük, hogy megnézzük, milyen új e-mailek érkeztek a közegészségügyi igazgatóságtól – mondja Csáki Mária családorvos.

Sokat változott a családorvosi ellátás az elmúlt hónapban. Az a tendencia, hogy sokkal kevesebben járnak a rendelőbe, amióta felütötte a fejét az újfajta koronavírus, a COVID-19, „mindenki fél, mi is félünk, mert nyilván ide betegek jönnek, de az egészséges hordozó akárhol ott van: az üzletben, a járdán, úton-útfélen találkozhatunk vele”.

Elővigyázatosak a rendelőben, 

amit tudnak, azt megteszik: folyamatosan kezet mosnak, fertőtlenítenek, maszkot, kesztyűt cserélgetnek. Ezekre nem kaptak különösebb utasítást, de egészségügyi káderekként pontosan tudják ezen lépések fontosságát.

„Ezeket a maszkokat mi megrendeljük, megvarratjuk, csereberéljük, aranyáron is megvettük, hogy ne ezen múljon. Az egyedüli hiányosság, hogy nincs védőruhánk. Venni sem tudnánk, mert nem kapunk sehol. Még az elején, amikor a hivatalba behívattak minket, családorvosokat – a polgármester úr is ott volt – akkor mondták, hogy megpróbálnak segíteni abban, hogy varrassanak, ez elég rég volt, sajnos még nem tudtak semmit eszközölni” – magyarázza a családorvos.

Ami a terhesgondozást, az újszülöttek, kisbabák rendszeres látogatását és az oltások beadását illeti, ezeket eddig is úgy oldották meg a családorvosok, hogy ne egyszerre legyen a betegek ellátásával: vagy a program után, vagy előtte hívták be őket.

Most még inkább odafigyelnek erre. Mivel több rendelőben dolgoznak a Sziget utcai épületben, több váltásban, a péntek délutánra esett a választás. Ekkor ugyanis egy családorvosi rendelőben sem dolgoznak az épületben, nincs tehát betegellátás, ilyenkor jöhetnek az anyukák és a csecsemők egészséges rendelésre és oltásra. Persze, figyelembe véve az előírásokat: egyszerre egy gyerek lehet bent a rendelőben, egy másik az ajtóban állhat, és amikor ő megy be, a rendelőt elhagyó szól a lent várakozó harmadiknak, hogy felmehet, hogy sokan ne álljanak egy zárt helyiségben.

„A védőnő értesíti az anyukákat, akiket mi előre programálunk 15 percenként, hogy ne jöjjenek egyszerre és ne kelljen sokat várniuk” – teszi hozzá Csáki Mária.  

A betegek konzultálhatnak telefonon.

És ezzel élnek is. Az enyhébb eseteket meg lehet így oldani. A szülő, vagy gondozó elmondja, hogy milyen tüneteket vett észre a gyereknél, és a rendelőből tudnak adni tanácsot, majd tartják a kapcsolatot: ha rossz irányba változik a betegség, akkor hívják a rendelőt, ha jó fele, akkor is. Bizonyos határig ezt lehet csinálni. „Kérdés, hogy milyen patológiával állunk szemben, de a tünetek enyhítésére lehet házi módszereket is használni, szoktuk is ajánlani: hűlésre való teák, görcsoldó teák, méz, gargalizálás, sóoldat, fenyőszirup, és vannak enyhébb, recept nélkül megvehető gyógyszerek a gyógyszertárban” – mondja. Amit nem ajánlhatnak továbbra sem telefonon, azok az antibiotikumok. Ha valakinek olyan a problémája, hogy nem lehet orvosolni antibiotikum nélkül, azt azért meg kell vizsgálni.

„Egy gyengébb tünettant tudunk orvosolni, de az akut és szubakut eseteknél van egy határ, van, amikor a fizikai vizsgálatra is szükség van, hogy a pontos diagnózist fel tudjuk állítani. Nem lehet mindent telefonon. Ha van ilyen eset, nekem a tegnap délután volt egy anyukával, akinek azt is mondtam, ha nem változik a helyzet, muszáj rátennem annak a gyereknek a kezemet a hasára, nehogy elnézzünk egy vakbélgyulladást” – magyarázza. Szerinte az is nagyon pozitív egészségügyi szempontból, hogy bezárták az oktatási intézményeket. Ebben a periódusban nagyon sok felső légúti virózisos beteg szokott lenni, és többnyire az iskolások körében. Most nagyon kevés van. 

Az idősebbek is inkább telefonálnak, és ha nem muszáj,

receptért sem járnak be.

„Eddig úgy oldottuk meg, hogyha volt fiatal hozzátartozó, gyerek, unoka, vagy éppen egy jószomszéd, sőt van, hogy a polgármesteri hivatal a jótékonykodókat is ideirányítja, az kiváltja az orvostól a receptet, elmegy a gyógyszertárba, kiváltja a gyógyszert, és hazaviszi. Ez óriási segítség, hogy ez a korosztály, a legjobban veszélyeztetettek ne járjanak ki” – meséli a háziorvos az eddig alkalmazott folyamatról.

Újabban olyan utasítást is kaptak és végre is hajtják, hogy számítógépről, most már akár kártya nélkül – noha eddig semmit nem lehetett kártya nélkül – elküldik a betegnek a receptet, és ha van neki elektronikai felszereltsége hozzá, ő is ki tudja nyomtatni. Sőt a receptet egyenesen a gyógyszertárba is küldhetik,  – a kedvezményes recepteket is – , ha a rajta szereplő gyógyszer felírásához nem kell előzetes vizsgálat.

„Eddig azt favorizáltuk, ha valakivel beküldették a kártyát, mert túl sok a hibalehetőség a másik módszerrel, és már félünk, hogy valamit velünk fizettetnek ki. Eddig sikerült úgy megoldani, hogy a fiatal hozzátartozó, vagy az önkéntes elrendezte. Na, most tényleg van ez a lehetőség, ha nincs más megoldás, hogy küldjük a gyógyszertárba. Ez úgy működik, hogy felhív a beteg, elmondja, hogy nincs akit küldjön, meg kell neveznie a gyógyszertárat, ahonnan ki akarja venni a gyógyszert. Arra is kell gondolnunk, hogy nem mindig veszik ki aznap a receptet, amikor mi nyomtatjuk, hanem, amikor van rá anyagi lehetőségük. A krónikus betegségre írt receptet azonban harminc napon belül kivenni, még ha nem is kell rögtön szaladni a gyógyszertárba.

Állítólag a betegnek be kell mondania a háziorvosának az azonosító kódját, de amikor elkezdjük használni, akkor derül ki, hogy működik a rendszer. Nyilván ezt is azért próbálják ilyen úton megoldani, hogy minél kevesebb ember járjon a rendelőbe” – mondta Csáki Mária.

Tények, hitek, tévhitek

A családorvosok kaptak tájékoztatást az új koronavírusról a járványmegelőző központból könyv formájában is, ezeket leküldték minden családorvosnak, és folyamatosan követik az újdonságokat, beszélnek róla egymás között.

Hallottak arról, hogy az ibuprofenszármazékok és bizonyos vérnyomáscsökkentők ronthatnak a COVID19-el fertőzöttek állapotán, de ez „egy rossz információ, erről körlevélben is értesítették őket, ilyen nem létezik, nem szabad erre felülniük”. A járványmegelőző központtól egy olyan átiratot is küldtek, hogy a védőoltások ebben a járványos időszakban még inkább kötelezőek, figyeljenek oda, hogy ha már küzdünk egy járvánnyal, ne üsse fel a fejét egy másik.

Nem csak a cukorbetegek, a vérnyomásosok, és veseelégtelenségben szenvedők, hanem minden krónikus beteg veszélyeztetett, a doktornő külön kiemelte az onkológiai betegeket. „A krónikus betegségben szenvedőknek az ellenállóképességük kisebb, mint az egészséges emberé, hiszen már eleve az egészségük nem tökéletes, ezért a vírussal való harcba sem tud beletenni mindent, mert leköti a betegsége az immunrendszerének egy részét” – emelte ki.  

Tehermentesíteni a sürgősségi osztályt

Amire még utasítást kaptak, az az otthoni elkülönítettekkel való kapcsolattartás. Neki körülbelül tizenvalahány személyt jelent jelenleg, nincsen olyan eset köztük, amelyik aggodalomra adna okot. Már az első beszélgetéskor tisztázzák, bármilyen pici panasza van az illetőnek, rögtön telefonáljon, közben ők is felhívják, hogy tényleg jól van-e, biztos nem ment-e ki otthonából.

Csáki Mária azt is leszögezi, megértik, hogy minden betegnek a saját betegsége a legsúlyosabb és a legfontosabb, de most tehermentesíteni kell a sürgősségi osztályt, és elsősorban a családorvosokhoz kell fordulni, először telefonon egyeztetni velük

A Templom utcai permanenciaközpont is családorvosi rendelésnek számít, minden panasszal, amit a családorvosi rendelőben meg tudnának oldani, este nyolctól reggel nyolcig, vagy a hivatalos ünnepnapokon egész nap, a permanencia központhoz lehet fordulni.