Ráz a hideg a gázszámlától?

Egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni a hátborzongató adósságokat.

A brit tudósok azt mondják, a rossz emlékeket igyekszik törölni az agy, de talán ismerős az az érzés, amikor még az ünnepi hangulattól elbágyadva, mit sem sejtve nyitod ki a postaládát, és a megkésett képeslapok közül kikandikál az év első gázszámlája.

Reszketve bontod ki, mert hirtelen beugrik, hogy az utóbbi hónapokban gyanúsan keveset fizettél, pedig már október óta nem sajnálod magadtól a jó meleget. Pont ez hiányzott, hogy tetézze az ünnepi leégést –  gondolod magadban – , s mire valahogy rendbe szednéd magad, és a nyaralásra gyűjtenél, valamikor áprilisban még beléd rúg egyet a tél. Vagyis a gázvállalat, amely nem képes havonta leolvasni az órádat, cserébe két-három alkalommal indokolatlanul keveset becsül, majd benyújtja az irdatlan csekket. Ami jogos, de azért rosszul esik.

Kínodban nyelsz egy nagyot, hogy ez van, nincs mit csinálni, ha nem akarod, hogy levágják a gázt, akkor ki kell fizetni és kész. Viszont nem minden hagyományt érdemes ápolni, a szakításhoz pedig már most, a szezon elején lépned kell. Igaz, hogy anblokk nem fogsz kevesebbet fizetni, de azért nem mindegy, hogy havonta egy megfizethető összeggel tartozol, vagy egy évben kétszer lehúzzák a bőrt is rólad.

Minden fogyasztónak lehetősége van önként leolvasnia és bemondania a gázóra aktuális állását, ezt telefonon vagy interneten keresztül is megteheti. A 0800 800 366 vagy a 0800 800 900 szám tárcsázása után az egyes gombot kell megnyomni, majd – a robot instrukcióit követve – lehet megadni az indexet a telefon billentyűzetén.

Ennél valamivel kézenfekvőbb az internetes megoldás, ugyanis ide kattintva nyomban elénk tárul egy űrlap, amiben az ügyfélszám (cod abonat), a csatlakozási pont (cod loc de consum) és egy biztonsági kód beütésével máris hozzáférhetünk az index megadásához.

Csakhogy a rendszerhez nem lehet bármikor hozzáférni, hanem kizárólag az általuk megadott időszakban. Szerencsére a feledékeny ügyfeleire is gondolt a gázvállalat, ezért minden hónapban küld egy emlékeztetőt, de csakis azoknak, akik már regisztráltak az E.ON oldalán. Persze, nem csak ezért éri meg regisztrálni, de ezekről majd később.

A fiók létrehozásához ide kell kattintani. Segítségül végy magadhoz egy számlát, és keresd ki a Cod abonat, Cod încasare számsorokat, ezeket vezesd be az online űrlapba, majd folytasd a családnévvel, keresztnévvel, telefonszámmal. Végül, az emailcímed mellé találj ki egy jelszót, és pipáld ki, hogy egyetértesz a felhasználási feltételekkel. Ha ez megvan, akkor a https://myline-eon.ro/ főoldalról léphetsz majd be, az emailcím és a jelszó megadásával megnyílik előtted a teljes online eszköztár.

Kezdjük azzal, amiért eredetileg létrehoztad a fiókot. A bal oldalon található menüben keresd az Autocitire / istoric index pontot, amely alatt kattintásra megjelenik két opció, köztük a Transmitere index. Kattints erre, majd az első üres mezőben válaszd ki az éppen aktuális dátumot, a másodikba pedig üsd be a gázóra állását. Ne feledd elküldeni (trimite), és kész is van. A másik alpont, a Calendar citire contor archívumként tárolja a beütött indexeket.

Ha abban a hónapban is beküldted a varázsszámot, amikor éppen a gázasok is leolvasták, akkor az utóbbi érték élvez elsőbbséget, így valószínűleg valamivel több vagy kevesebb lesz a számlán, mint amire eredetileg számítottál.

A Calcul tarifar menügombbal amúgy előre kiszámíthatod, hogy mennyit kell fizetned majd egy bizonyos mennyiségért (igaz, ehhez hozzá kell adni a 19%-os TVA-t, az egységár így 1,70 lej/köbméter), ami a korábbi és az aktuális index különbözetéből adódik.

De ha mégsem olvasnád le időben a gázórát, akkor a szerződésben beállított becslés alapján fognak számlázi, ez pedig rendszerint a nyári fogyasztáshoz közelít, amikor semmi szükség a fűtésre. Ezért van az, hogy amire a gázasok leolvassák, rendesen felgyűl az adósság. Szerencsére ezt sem kell többé a véletlenre bíznod.

A Program / convenție consum menüpontra kattintva havi lebontásban láthatod, hogy a szerződésed alapján mekkora fogyasztást becsül a rendszer, ha nincs leolvasva a gázóra. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy az évszakok váltakozásának megfelelően, azaz reálisan állítod be az értéket: nyáron kevesebbet, majd ősszel egyre többet, télen a legtöbbet, tavasszal megint kevesebbet.

Vagy beállíthatsz minden hónapra egy ugyanakkora átlagfogyasztást, így mindig ugyanannyit fogsz fizetni. A normával úgy is lehet játszadozni, hogy a melegebb évszakban eleve magasabb átlaggal számolsz, mint a reális fogyasztás, így a hidegebb évszakban valamivel alacsonyabb havi átlaggal számolhatsz. Csakhogy ezt a két alternatív stratégiát már csak a jövő télen tudod hasznosítani, mert a teljes téli fogyasztást tavaszig úgyis törlesztened kell. Különben levágják, tudod.

Egyik normához sem árt tudni, hogy mennyi gázt égetsz el összesen egy évben, ezért érdemes elővenni a régebbi számlákat – ha még megvannak, különben az emlékezetedre és a zsebed teherbírására kell bíznod a dolgot. A jó hír viszont az, hogy a fiók létrehozásától számítva grafikonon és táblázatban is követheted a számláid (a Grafice menüpontnál), és majd azok alapján pontosíthatsz a normán, ha elsőre nem sikerült a legjobban. Ezt havonta egyszer teheted meg.

Persze, a háromhavonta esedékes leolvasások bekavarhatnak a taktikázásba, de senki nem tiltja meg, hogy többet fizess be (például banki átutalással), mint amennyi a számlán szerepel, és a többlet mínuszként fog megjelenni a következő havi számlán, amelynek értékét csökkenteni fogja. Ez jól jöhet például februárban, amikor a decemberre fizetett többlet kiegyenlítheti a januári csúcsértéket.

A legjobbat pedig a végére hagytuk: minden számlát ezentúl emailben is meg fogsz kapni, és a fiókodba lépve azonnal és banira pontosan ki is fizetheted a bankkártyáddal. Az ünnepekre hangolódva talán nincs is annál jobb érzés, mint amikor nullát mutat a rendszer.