Rájuk szavazhatsz vasárnap

Nyílt, egyfordulós, állóurnás tisztújító választás megszervezéséről döntött 2021. december 15-én hozott határozatában Székelyudvarhely Városi RMDSZ választmánya. A nyílt azt jelenti, hogy nem csak a küldöttek, vagy a regisztrált RMDSZ-tagok szavazhatnak arról, hogy ki legyen a városi RMDSZ elnöke és a 12, szabadon választható választmányi tag, hanem bárki, aki székelyudvarhelyi lakcímmel rendelkezik és betöltötte a 18. életévét.

A szavazás 2022. február 27-én, vasárnap reggel 8-tól este 8-ig történik, a székelyudvarhelyi városlakók bármelyik alábbi szavazókörzetben személyesen leadhatják szavazatukat a következő helyszíneken

A szavazás előtt ki kell tölteniük egy nyilatkozatot arról, hogy csatlakoznak az Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez, mint kisebbségi szervezethez vagy megerősítik tagságukat. Az űrlapokat igényelni lehet a szavazókörzetekben, az RMDSZ helyi irodájában, illetve letölthető a szekelyudvarhelyirmdsz.ro oldalról. Jelen esetben a szervezők eltekintenek a tagsági díjak befizetésétől. A nyilatkozatokat a szavazás helyszínén sorszámozzák és iktatják.

A választmányba jelentkező tagok közül azokról tettünk képet, akikről az RMDSZ, illetve a választási bizottság kérésére maguk a jelöltek küldtek. A többiek avatárként szerepelnek a fotókon.

A tisztújítás során két külön szavazóurnába kerülnek az elnökjelöltekre és a választmányitag-jelöltekre leadott szavazatok. Két szavazólapot kap minden választó. A szavazólapon a jelöltek nevei ABC. sorrendben lesznek feltüntetve. A Határozat értelmében a leadott szavazat akkor érvényes, ha a jelölt neve mellett szerepel az X.

Az írószert a választási bizottság biztosítja és csak az használható szavazásra.

Az elnökjelöltek esetében a három jelöltből csak egy jelöltre leadott szavazat érvényes. Bár a szavazólapon három név fog szerepelni, csak kettőre, Antal Lórántra vagy Miklós Zoltán Istvánra lehet érvényes szavazatot leadni. Jakab Áron Csaba szavazatai érvénytelenek lesznek, miután iktatta a visszalépési szándéknyilatkozatát.

A választmányi-tag jelöltekre leadott szavazat csak abban az esetben érvényes, ha legalább 2, legtöbb 12 személy neve mellett szerepel az X.

A választmányitag-jelöltek:

Antal Csilla, Bálint Attila, Berkeczi Zorán, Benedek Hajnalka Julianna, Benedek László Zoltán, Derzsi László, Gidó Csaba, Incze Csongor, Imre Gábor, Jakab Áron Csaba, Koncz Melinda, Lukács Lajos, Nagy Csaba, Nagy-Nagy Lajos, Raffai László, Széll Tamás, Takács János.

A választói körzetekben a jelöltek jelen lehetnek személyesen vagy megfigyelőket küldhetnek, de semmilyen módon nem befolyásolhatják a választókat, a szavazókörzeti bizottságokat.

A választás napján online rendszer fog működni, a szavazókat név és személyi azonosítószám (CNP) alapján fölvezetik ebbe a rendszerbe, így elkerülhető a többszöri szavazás. A szavazás napján kampányolni nem szabad, csak mozgósítani.

Székelyudvarhely Városi RMDSZ választmánya által kinevezett Városi Tisztújítási Bizottság Tagjai