Rájuk szavazhatsz április 7-én

Ekkora paksamétát néztek át. fotó: Máté Emőke

Elkészült az RMDSZ előválasztási listája: 32 tanácsosjelölt és 4 polgármesterjelölt jelentkezett a március 18-án 18 órára meghirdetett határidőig, jelentette be hétfőn 19 órakor a Ladányi László Zsolt képviselő, Incze Csongor megyemenedzser és Szakács Tibor önkormányzati képviselő összetételű bizottság. A 4 polgármesterjelölt közül a győztes lesz az RMDSZ listavezetője is, ő jut be a pártból elsőként az önkormányzati képviselőtestületbe. Egy szavazó legkevesebb egy, legtöbb hat tanácsosjelölt neve mellé teheti az x-et, minél több x-et szerez valaki, annál előrébb jut a tanácsosi listán, és annál nagyobb esélye van bejutni a helyi tanácsba.

Eddig 10 tanácsos-előjelölttel készült miniinterjúnk, ezeket ide és ide kattintva olvashatod. A héten még a többi jelölttel készült anyagok is várhatók.

Az előválasztás április 7-én, vasárnap reggel 8 és 20 óra között 8 helyszínen zajlik majd, a helyszíneket később véglegesítik. A választáson minden felnőtt szavazhat, aki tartós vagy ideiglenes székelyudvarhelyi személyi igazolvánnyal rendelkezik.

A négy polgármesterjelölt névsor szerint:

Benedek Árpád Csaba, Demeter István, Ilyés Szabolcs György és Szakács-Paál István.

A 32 tanácsosjelölt névsor szerint:

Antal Csilla, Arros Orsolya, Bálint Attila, Benedek Alexandra, Benedek Árpád Csaba, Berde Zoltán, Boros Viktória, Darabont Ede Gergő, Dávid Endre, Deák Szilárd, Demeter István, Derzsi László, Elekes Gyula, Ferencz Csaba, dr. Geréb László, Hajdó Csaba István, Ilyés Szabolcs György, Jakab Zoltán, Kakassy Norbert, Korodi-Vass Irma, Kováts Attila, László Zsolt, Nagy Csaba, Nagy-Molnár Tamara, Pál Boglárka, Pui Nándor, dr. Simon Károly, Simon Mária Tímea, Szakács-Paál István, Tornai Szilárd, dr. Tubák Nimród, Zsombori Csongor.

A jelölteknek 24 óra áll rendelkezésükre, hogy megfellebbezzék a bizottság döntését. Miután mindenkinek rendben találta a dossziéját a bizottság, erre kevés esély mutatkozik.

Idén a helyhatósági választásokat egyidőben tartják az európai parlamenti választásokkal, június 9-én járulhatunk az urnák elé, hogy a legközelebbi és a legtávolabbi, bennünket képviselő személyekről döntsünk.

De kik a jelöltek?

Székelyudvarhelyen még egyetlen jelölt sem jelentette be hivatalosan az indulását. Amit egyelőre tudni lehet, hogy az RMDSZ-en belül 4-en mérkőznek meg, hogy aztán április 7-étől a párt helyi szervezetének a polgármesterjelöltje jelzős szerkezetet a nevük mellé illeszthessük. A fent említett 32 helyi tanácsosjelölt között azt dönti el a város lakossága, hogy az RMDSZ színeiben milyen sorrendben kerülhetnek be az összesen 19 tagú helyi képviselőtestületbe.