Rafila szerint lassan lejár az oltásigazolványok ideje

Az ötödik hullám csúcsán vagyunk, kedden véleményem szerint nem haladjuk meg a 35 ezer új fertőzöttet, lassan csökkenni kezdenek a számok. A 43 ezres napi csúcs után már nem nőtt 33 ezer fölé az új fertőzöttek száma – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Márciustól lehetséges, hogy a terem befogadóképességének 50 százalékán lehet majd a közönség jelenlétében előadásokat tartani, áprilistól pedig a normális körülmények között – válaszolta kérdésre Alexandru Rafila az Antena 3 vasárnapi műsorában.

Rafila megemlítette, hogy ez az oltásigazolvány eltörlését is jelentheti hozzátéve, hogy ezek csak a becslései, nem akar biztosat állítani, de úgy véli, hogy idén tavasszal elérjük a normalitást a társadalmi, gazdasági és kulturális aktivitás tekintetében.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik az igazolványok kötelező kérésének visszavonása, Rafila azt válaszolta, hogy követni fogják az európai normákat, és ezen a héten a franciaországi Lyonban lesz megbeszélés a témáról. „Az Európai Unió egészségügyi minisztereinek és külügyminisztereinek találkozójára kerül sor, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója is jelen lesz, és remélem, hogy lesz közös nevező a témában, ami valószínűleg szóba kerül, mégpedig, hogy a továbbiakban nem lesz szükség a betegség terjedésének ilyen szintű visszaszorítására. Ez az intézkedés nem lehet egységes, mivel az átoltottság szintje minden országban más. Abban a pillanatban, amikor bebizonyosodik, hogy ez a betegség már nem terheli meg az egészségügyi rendszert, és az esetszámok csökkennek, akkor biztosan meglépjük ezt a lépést” – nyilatkozott.