Rafila: még tíz nehéz napot kellene kibírnunk

Közeledünk a csúcshoz, körülbelül 10 nehéz nap áll előttünk. A jövő héten valószínűleg több mint 50.000 esetünk lesz – mondta el Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a várható napi esetszámokról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a megbetegedések száma továbbra is nő, de európai szinten lassul a növekedés, ami azt jelenti, hogy lassan tetőződik a COVID-19 ötödik hulláma, aminek csúcspontjára készen áll a román egészségügyi rendszer – jelentette ki Rafila a TVR 1 műsorában kedd este.

Szerinte a beszerzett terápiás eszközökkel, és a kórházi ágyak 20 százalékos növelésével, már azt a hibát sem követik el, hogy gyakorlatilag kitiltsák az egyéb betegségekben szenvedőket az orvosi ellátásból – tájékoztat még ezzel kapcsolatban az Adevarul.

Az egészségügyi miniszter úgy gondolja, hogy március végére visszatérünk a normális kerékvágásba, valószínűleg nem lesz szükség a vészhelyzetre, csak bizonyos óvintézkedések betartására, mint a beltéri maszkviselés, vagy a távolságtartás. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak hipotézis, nem ígéret – idézi Rafilát a Maszol.

Kiemelt fotó: Alexandru Rafila Facebook-oldala