Rafila: fiúk is kaphatnak ingyenes HPV elleni oltást

A fiúkra is kiterjesztik a HPV (humán papillómavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot, amelyben eddig csak a lányok részesültek, jelentette be csütörtökön Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a DC News Media Group által szervezett Hogyan készüljünk fel az új járványszezonra? Influenza, vírusfertőzések, tüdőgyulladás fenyegetés című konferencián számolt be erről, leszögezve, hogy év végéig hatályba lép a jogszabály, amelynek értelmében mind a lányok, mind a fiúk számára kérni lehet 18 éves korukig az oltás ingyenes beadását.

Emellett az állam 50 százalékban megtéríti a 18 és 45 év közötti nők humán papillómavírus elleni beoltásának költségét is, ami véleménye szerint nagymértékben növelni fogja a védőoltásokhoz való hozzáférést.

Az influenza elleni oltásról elmondta, október elsejétől hatályba lép az új szabályozás, amely lehetővé teszi az oltások beadását a gyógyszertárakban. Szerinte ez nagymértékben leegyszerűsítheti a korábbi bürokratikus eljárást, ami úgy nézett ki, hogy az egészségügyi minisztérium megvásárolta a vakcinákat, elküldte a közegészségügyi igazgatóságoknak, ahonnan a háziorvosokhoz kerültek. Ehelyett, orvosi recepttel át lehet venni az oltást a gyógyszertárakban és ott helyben beadatni, de el is lehet vinni a háziorvosi rendelőbe, hogy ott adják be. 

A tárcavezető szerint a programhoz csatlakozó gyógyszertárak listája gyorsan bővül, amint egyre több patikus szerzi meg a képesítést a vakcinák beadására. Hozzátette a gyerekek oltási programja nem módosult.