Rád fér ez a Móka

Fotó: KINDA BOTOND

Tamási Áron műve, az Énekes madár ihlette az Udvarhely Néptáncműhely Móka című táncszínházi előadásának létrejöttét, amelyet a héten kedden, január 11-én és szerdán, január 12-én este 7 órától nézhetsz meg.

Az előadás témája a mai fiatal generáció későbbre tervezett tartós párkapcsolata és házasságkötése is: a két vénlegény, Bakk Lukács és Préda Máté több mint tíz éve udvarol a két vénleánynak, Gondos Eszternek és Gondos Reginának. Mire végre eldöntik, hogy megkérik a lányok kezét, a két lakodalmat egyszerre, kalákában, így költségeket spórolva képzelik el, azonban a két nővér nem egyezik bele, hogy a két esküvő egy nap, egyszerre történjen meg. Ebben a kiábrándult környezetben ismerjük meg a legkisebb Gondos leányt, Magdót, aki maga a tisztaság és őszinteség, és titkon másra sem vágyik, csak hogy találkozzon az igaz szerelemmel – írja az előadásról közleményében a néptáncműhely. Táncjátékukban a Tamási szöveg nagyon röviden, tömören jelenik meg, helyét átveszi és kiegészíti a néphagyomány, a farsangi ünnepkör jellemző szokáscselekvései, a zene és a tánc.

A darabot, amelyet januárban még 18-án, 25-án és 26-án is megtekinthetsz, Könczei Árpád, Harangozó-díjas rendező-koreográfus hozta létre. Jegyek az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház jegypénztáráraiban válthatók.