Pusztított az erős szél országszerte

A fotó egy vajdahunyadi tömbházról készült, amit megrongált a szél. Forrás: Mediafax.

Narancssárga viharriasztást adott ki szerdán, november 13-án az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előbb nyolc, majd tíz megye hegyvidéki térségére. Hargita megye nincsen közöttük, de azért Udvarhely magasabban fekvő helyein is érezhetőek voltak a szokatlanul erős széllökések.

A meteorológusok előrejelzése szerint 18 óráig Brassó, Szeben, Fehér, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Gorj és Vâlcea megyében, 2000 méteres magasság fölött erős, akár 120-140 km/órás széllökésekre is számítani lehet. A Fogarasi havasokban sem a Transzfogarason át, sem a felvonóval nem lehet feljutni szerdán a 2034 méteres magasságban fekvő Bâlea-tóhoz.

Keddről szerdára virradóan Vajdahunyadon hét tömbházról tépte le a szél a tetőt, öt személygépkocsi pedig megrongálódott – tájékoztatott a katasztrófavédelmi felügyelőség. A szél fákat döntött az úttestre az ugyancsak Hunyad megyei Felsőpestes (Peştiş) és Kisalmás (Almaş) között, így egy ideig járhatatlan volt az út, de reggelre a katonai tűzoltók eltávolították az akadályokat – írta az Agerpres.

Udvarhelyszék szerencsés volt

Szentegyházi meteorológiai állomásánál 40-50 km/h-s széllökéseket mért Nagy István meteorológus a szerdai nap folyamán. Délután 16 órakor már viszonylagos szélcsendről számolt be, Csíkszeredában pedig akkor indult be a légmozgás, ott 33 km/h-s értéket mértek. Mindeközben Kolozsváron 28, Déván 50, Szebenben pedig 65 km/h-s sebességet jegyeztek az országos nyilvántartásban. Minél magasabban vagyunk, annál erősebb a szél, a Hargitán például 70-80 km/h-s is lehet ilyenkor – tette hozzá.

Nyugatról közelít egy alacsony nyomású ciklon, amely találkozik egy délkeletről érkező anticiklonnal, és a légtömegcsere pont felettünk történik – magyarázta a szakember a kedden kezdődött szélviharok okát. Elmondása szerint a hőtérképen az is látszik, hogy a Kárpátokon keletről áttörő szél főn hatást vált ki egészen Besztercéig, ezen a területen eleve melegebb, húszfokos zónát alakított ki.

Az előrejelzések szerint fokozatosan csitulni fog a szél, csütörtök reggelre helyreáll a normális időjárás.