Kidobhatod a nyilatkozatot, nem lesz rá többet szükséged

Kidobhatod, nem lesz rá többet szükséged.

Elfogadták a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányhatározatot, több területen lazítják a korlátozásokat – jelentette be csütörtök este Ludovic Orban kormányfő.

Június elsejétől nézők nélkül rendezhetők szabadtéri sportrendezvények, engedélyezik hivatásos sportolók felkészülését szabadtéri vagy fedett uszodákban. Nyitott vagy fedett medencékben is lehet tartani versenyeket, de nézők nem lehetnek.

A korábbi lazítási hullám alkalmával kinyitották a városi atlétikapályát, ahol legtöbb három ember szaladhat együtt, egyelőre ez a sportolási lehetőség adott az udvarhelyi városlakók számára.

A hivatásos sportolók megkezdhetik fizikai felkészülésüket edzőtermekben is, azzal a feltétellel, hogy egymást között legalább hét méter távolságot tartsanak. Mindezen esetekben be kell tartani a szakminisztériumok közös rendeletét – írja az Agerpres hírügynökség.

Ugyancsak június 1-jétől lehet olyan szabadtéri rendezvényeket szervezni, amelyeken a résztvevők száma nem haladja meg az ötszáz főt. Ebben az esetben a székeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól, a résztvevőknek folyamatosan maszkot kell viselniük.

Talán a legtöbb embert érintő döntés:

a lakhely szerinti település elhagyásához nem kell nyilatkozatot kitölteni.

Június 1-jétől újraindul a nemzetközi autós és vasúti közlekedés, beleértve a menetrendszerű személyszállítást is.

Kinyithatnak a teraszok: megengedett az élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése, forgalmazása és fogyasztása a szabadtári teraszokon úgy, hogy az asztaloknak legalább két méterre kell lenniük egymástól és egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet, kivéve ha családtagokról van szó.

Hétfőtől indulhat a strandszezon, azzal a feltétellel, hogy a napozóágyakat legalább két méterre helyezik egymástól. Erről itt írtunk bővebben.

Június 1-jétől megengedettek a drive-in típusú rendezvények, ezekre szintén több miniszter közös rendelete lesz érvényes.

Agerpres