Prefektus nélkül maradt Hargita megye

Ion Proca prefektus a polgármester beiktatása után, 2020. október 27-én. Kicsivel több mint egy évet volt hivatalban.

Florin Cîţu miniszterelnök szerdán közölte, hogy 103 prefektust és alprefektust menesztettek tisztségükből, és kineveztek 36 új prefektust, valamint 75 új alprefektust, akik csütörtökön fogják letenni a hivatali esküt. Ahol még nem történt meg az új kormányképviselő kinevezése, ideiglenes jelleggel az alprefektus fogja ellátni feladatait, írja az Agerpres.

Utóbbi érvényes Hargita megyére is, ahol Ion Procát menesztették a prefektusi székből, miközben az RMDSZ által javasolt Petres Sándort megerősítették az alprefektusi pozícióban. Utóbbi vezeti a prefektusi hivatalt az új prefektus kinevezéséig, a jelölést az USR-Plus-tól várják, annak is a “pozitív” oldaláról.

Mi a helyzet máshol?

A G4Media értesülései szerint a koalíciós tagok az országot ekképp osztották fel egymás között:

A PNL 23 prefektusi hivatalt vesz át: Ilfov, Prahova, Szeben, Beszterce, Fehér, Brassó, Maros, Hunyad, Krassó-Szörény, Bihar, Călărași, Olt, Dâmbovița, Dolj,  Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Konstanca, Vrancea, Iași, Neamț és Botoșani.

Az USR-Plus 14-et kap: Bukarest, Tulcea, Vaslui, Buzău, Hargita (Plus), Temes, Bákó, Máramaros, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița (USR).

Az RMDSZ 5 prefektust jelölhet, négyet már ki is neveztek: Arad megyében Tóth Csaba, Kolozs megyében Tasnádi István Szilárd, Szilágy megyében Dari Tamás lesz, Szatmár megyében pedig folytatja mandátumát Altfatter Tamás-Ferenc. Kovászna megye lesz az ötödik, nevet még nem közöltek.

A 85 alprefektusi pozíció közül a PNL-nek 47, az USR-Plus-nak 28, az RMDSZ-nek 10 jut, utóbbiból kilencet szerdán ki is neveztek: Beszterce-Naszód megyében Décsei Attila Lehel, Bihar megyében Botházy Nándor, Brassó megyében Ambrus Izabella Ágnes, Fehér megyében Vincze András, Hunyad megyében Széll Lőrincz, Máramaros megyében Krizsanovszki Enikő Erzsébet, Temes megyében Molnár András lesznek újonnan beiktatva, hivatalban marad Hargita megyében Petres Sándor, Maros megyében pedig Nagy Zsigmond – a neveket az RMDSZ közölte.