Pótolnák a kimaradt tananyagot: egy nap alatt 14 óra

Három hét sztrájk idejét három nap alatt pótolni – ezen a terven dolgozik az oktatási minisztérium. Néhány iskolákban már az órarendet is elkészítették: 25 perc tanítás, 5 perc szünet. Egyes tanárok így próbálják pótolni a sztrájk alatt kiesett pénzt. Ráadásul az oktatási minisztérium idén jobban meg akarja fizetni azokat, akik felügyelik és javítják az országos vizsgák dolgozatait, olvasható a Digi24 oldalán. 

Ligia Deca miniszter június 8-án jelentette be, hogy olyan programon dolgozik, amelynek keretében a diákok egy hét alatt pótolhatják az elmaradt órákat. Öt nappal később a minisztérium közölteaz iskolaigazgatók a pótlások órarendjét három hátralévő tanítási napra kell ütemezzék. A 13 munkanapot, 22 naptári napon át tartó általános sztrájk felfüggesztése után az oktatási minisztérium átiratot küldött a tanfelügyelőségeknek és az iskoláknak.

Ebben nem volt szó semmilyen átgondolt programról az elmaradások pótlásárahanem átruházták a felelősséget az iskolaigazgatókra. Ők dönthetnek úgy, hogy az vezetőtanács jóváhagyásával pótolják az elmaradt órákat június 16-ig, az idei tanév végéig hátralévő napokban. Ezután az igazgatók kötelesek az órarendet a pótlásokhoz igazítani – írják a Maszolon. 

A Digi24 tudomása szerint némely intézményben 25 percben határozták meg a tanítási időt, a szünetet pedig 5 percben. Így a 8.00–15.00 óra közötti órarendben naponta körülbelül 14 órájuk lesz a diákoknak. A tanárok mintegy 42 órát szeretnének pótolni, amiért fizetést is fognak kapni, viszont a minisztérium döntése szerint csak egy júniusi hetet lehet pótolni, a májusit nem. 

Továbbá emelni akarják az országos vizsgákon dolgozatokat felügyelő vagy javító tanárok javadalmazását is. Így a 2023-as országos szintfelmérőre 15 lejt kapnak majd egy kijavított dolgozatért, az érettségiért pedig 18 lejt. Az országos szintfelmérőn 145, az érettségin 157 lejt kapnak a felügyelő tanárok.

A kiemelt kép illusztráció / Forrás: pixabay.com