Pótérettségi: Facebook-on csaltak, kizárták őket

Az összesen 23.416 jelentkező közül 18.809-en (80%) vettek részt szerdán, a pótérettségi harmadik írásbeli vizsgáján, amelyen a választott tantárgyból mérték fel tudásukat; 13 tanulót kizártak csalás vagy csalási kísérlet miatt – számolt be az oktatási minisztérium az Agerpresnek.

A megyében hasonló arányban, 285 feliratkozott közül 233-an (81,7%) jelentek meg, senkit sem zártak ki. Tantárgyakra lebontva így néz ki a jelenlét a tanfelügyelőség közlése alapján:

Anatómia – 37, Biológia – 94, Kémia – 7, Filozófia – 1, Fizika – 4, Földrajz – 72, Informatika – 3, Logika – 1, Pszichológia – 6, Szociológia – 8.

A következő, egyben utolsó vizsga a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak csütörtökön van, anyanyelvből vizsgáznak.

A nyelvi és digitális kompetenciák felmérése augusztus 23-31. között zajlik. A pótérettségi eredményeit augusztus 31-én teszik közzé. Az óvásokat szintén augusztus 31-én, 12 óra és 18 óra között lehet benyújtani írásban vagy elektronikus formában. Ezeket szeptember 1-3. között bírálják el, a végeredményeket pedig szeptember 3-án teszik közzé.

Facebook-on csaltak

Az Agerpres hírügynökség arról is beszámolt, hogy több diákot azért zártak ki a szerdai vizsganapon, mert „a Facebookról másolták le a tételek megoldásait”.

Egy brassói diák azzal bukott le, hogy feltöltötte a tételeket egy Facebook-csoportba. Forrás: Adevarul

A miniszter közlése szerint öt teremben történt csalás: a brăilai Panait Istrati, a brassói Rucăreanu, a craiovai Constantin Brâncuşi szakközépiskolában, valamint a Târgu Jiu-i sportiskolában. Az érintett vizsgaközpontoknál vizsgálat indult annak megállapítására, hogy pontosan hány vizsgázó érintett az ügyben.

Azokat a tanulókat, akik nem értették meg, hogy nem vihetnek be a terembe kommunikációs eszközöket, természetesen kizárják a vizsgáról, és a következő két vizsgaszesszión nem vehetnek részt” – magyarázta.

A miniszter rámutatott, amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a felügyelő tanároknak módjukban állt volna megakadályozni a csalást, de nem tették meg, maguk is büntetésre számíthatnak. Cîmpeanu belátja azonban, hogy az iskolákban nem lehet olyan szigorú ellenőrzéseket végezni, mint a repülőtereken, és a felügyelő tanároknak is egyre nehezebb a dolguk, hiszen a technológia fejlődésével egyre kisebb méretű eszközök jelennek meg, amelyeket nehéz észrevenni.